SEGRE

ESQUÍ INICIATIVES

Projecte de FGC per obrir Port Ainé i Espot Esquí a iniciatives privades

Licita la redacció d’un pla de viabilitat per a les estacions d’esquí || L’objectiu és incrementar l’activitat i els ingressos i eixugar el dèficit dels complexos

Imatge d’Espot Esquí presa dimarts passat.

Imatge d’Espot Esquí presa dimarts passat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ferrocarrils de la Generalitat ha tret a concurs per 133.000 euros l’elaboració d’un pla de viabilitat per a cada una de les seues estacions d’esquí (a Lleida, Espot i Port Ainé), amb l’objectiu d’ampliar l’activitat, incrementar els ingressos i saldar el dèficit. Un dels mecanismes que serviran per a aquesta finalitat serà l’obertura dels complexos a iniciatives i inversors privats, de manera que FGC pugui cedir o llogar alguna part dels complexos per a projectes lúdics o esportius, principalment.

El president de FGC, Enric Ticó, va explicar en declaracions a SEGRE que aquests plans de viabilitat “aportaran molta llum” sobre les característiques i potencialitats de cada complex. Per exemple, Espot té una clara vocació de domini especialitzat en l’alta competició en l’esport blanc. D’aquesta manera, mentre els cinc complexos (Espot, Port Ainé, la Molina, Vall de Núria, totes de la seua propietat, i Vallter 2000, en la qual FGC és sòcia majoritària) tenen en comú el fet de ser un pol d’atracció per al turisme familiar, els plans de viabilitat de l’empresa de la Generalitat definiran també les seues diferències i en què pot especialitzar-se cada un.

El projecte haurà de començar amb una anàlisi de la situació actual de les cinc estacions del Govern

Ticó va manifestar que a les pistes del Pallars no treballen encara en un projecte concret, però va posar com a exemple el gran gimnàs de Rialp, a càrrec d’una empresa particular que utilitza les instal·lacions de FGC, com a model a seguir. Es tracta d’“ampliar l’activitat, però també detectar noves ofertes en clau de negoci. Volem oferir la possibilitat d’incrementar els serveis. Tenir més ingressos és un objectiu, però també ho és que com més serveis hi hagi, millor”, va assenyalar Ticó. I va afegir que tot això ha de contribuir a formar noves bases de futurs esquiadors, atès l’estancament en la xifra d’aficionats a l’esport blanc que hi ha a Catalunya des de fa anys. També pretenen desestacionalitzar l’activitat.

El dèficit, de 2,8 milions d’euros, s’ha retallat a la meitatEl de la neu és un sector molt vulnerable, si no està vinculat a la promoció urbanística, i les estacions del Pallars estaven en una situació propera a la fallida quan van ser adquirides per la Generalitat. Se’ls va sumar amb els anys Boí Taüll, encara que depèn d’una altra empresa pública, Avançsa, i que gestiona Nozar, la seua antiga propietària. Ferrocarrils és propietària dels dos complexos del Pallars, la Molina, Vall de Núria i bona part de Vallter 2000, que juntes van tancar el 2015 (últim exercici amb dades disponibles) amb 2,8 milions de pèrdues. La xifra no és del tot negativa, ja que suposa la meitat de la que hi havia al tancament del 2012 (5,9 milions d’euros). El president de FGC, Enric Ticó, va assegurar que la intenció de la Generalitat és mantenir aquest ritme fins a saldar el dèficit. Tanmateix, haurà d’arribar pels ingressos, atès que la reducció de la despesa ja té poc marge, va dir.

tracking