SEGRE

REG PROJECTES

Regants de Gimenells inverteixen 3,2 milions a modernitzar 846 ha

Permetrà estalviar fins al 30 per cent d’aigua i reduir el risc de prorratejos a l’estiu || Els promotors compten amb una ajuda d’un milió de les administracions

Part de la zona regable de Gimenells on es passarà del reg a manta al reg per aspersió.

Part de la zona regable de Gimenells on es passarà del reg a manta al reg per aspersió.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Més de 80 regants de Gimenells promouen la modernització del regadiu d’un total de 846 hectàrees de cultius, que són les últimes pendents de transformar en el conjunt d’aquesta comunitat de base (de 2.500 hectàrees en total), dins del canal d’Aragó i Catalunya. El projecte s’ha adjudicat a la Unió Temporal d’Empreses formada per Tecniriego, Constructora de Calaf i Omedes, i les obres començaran previsiblement al febrer, amb l’objectiu que estiguin llestes en un any, de cara a la temporada de reg del 2018.

El projecte es portarà a terme en dos fases. La primera suposarà la construcció d’una canonada de 4,2 quilòmetres de longitud i un diàmetre d’un metre sense que els treballs suposin cap afectació a les finques de cultius durant la temporada de recol·lecció. La segona fase es portarà a terme a partir del mes de setembre i servirà per connectar la canonada principal amb la xarxa de reg per a l’arribada de l’aigua a les finques.

Una de les claus del projecte rau en el canvi de la presa d’aigua, actualment situada en un embassament construït fa diverses dècades, segons fonts de la comunitat de reg. Aquesta captació se substituirà per una presa situada als pantans coneguts com a 2Llacs, que són embassaments de reg que utilitza també una empresa de navegació per a activitats esportives i de lleure durant els mesos d’estiu. El canvi de la presa d’aigua té com a finalitat elevar la captació, amb la qual cosa es guanyarà cota d’altura i força i es disminuirà el consum d’energia per a bombatges. Els regants compten per portar a terme el projecte amb ajuts per valor d’un milió d’euros que aportaran la Unió Europea, el Govern central i la Generalitat, segons van assenyalar les mateixes fonts. Per aquesta raó, l’aportació dels propietaris de les finques se centrarà en els 2,2 milions d’euros restants.

Les finques beneficiàries estan plantades a parts iguals amb alfals, panís i fruiters. Un dels propietaris de les finques beneficiàries és l’Institut de Recerca i Tecnològia Agroalimentàries (IRTA), titular d’unes 48 hectàrees de cultius. El projecte permetrà estalviar entre el 25 i el 30% d’aigua i reduir el risc de prorratejos a l’estiu.

tracking