SEGRE

ENSENYAMENT POLÈMICA

L’IES Joan Brudieu retira la càmera de la classe a l’oposar-s’hi Ensenyament

La Fapac critica la videovigilància, cada vegada més estesa en centres educatius

Una de les càmeres instal·lades en un passadís de l’institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell.

Una de les càmeres instal·lades en un passadís de l’institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La càmera de videovigilància instal·lada en una aula de l’institut de Secundària Joan Brudieu de la Seu d’Urgell va ser retirada ahir després de l’oposició d’Ensenyament i les queixes d’alumnes. La direcció del centre fa marxa enrere a una mesura polèmica i sense precedents a Catalunya, encara que les càmeres són habituals en zones comunes.

L’institut de Secundària Joan Brudieu de la Seu d’Urgell va retirar ahir la càmera que va instal·lar a l’interior d’una aula de tercer d’ESO abans de les vacances de Nadal per vigilar els alumnes. La direcció del centre va afirmar que ha “reconsiderat” aquesta decisió, sense precedents a Lleida ni a la resta de Catalunya, arran de la polèmica que ha suscitat. La setmana passada, la conselleria es va mostrar molt crítica amb aquesta mesura, que va qualificar d’“intrusiva”, i va avançar que exigiria al centre que la justifiqués. També havia xocat amb el rebuig d’alumnes, mentre que l’associació de mares i pares (Ampa) d’estudiants la desconeixia.

La direcció de l’institut va afirmar que no havia arribat a funcionar, a diferència de les instal·lades a l’exterior, en passadissos i en estances com el laboratori i la sala d’informàtica. La polèmica, va afegir en un comunicat, “no ajuda a la imatge de bona convivència de tota la comunitat educativa de l’institut”.

El centre manté les càmeres a l’exterior i en espais interiors per evitar danys i robatoris

Les famílies o tutors legals han de donar el seu consentiment si es tracta de menors de 14 anys

Per la seua part, el director dels serveis d’Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, va afirmar que, si bé la decisió d’instal·lar càmeres és potestat de cada centre, “abans de posar-les en marxa han de ser autoritzades per la conselleria”. Va afegir que la direcció del Joan Brudieu “ens va assegurar que no tenien intenció de posar-la en servei de forma imminent, i ara ens han comunicat la decisió de desinstal·lar-la”.

Cullerés va valorar que el Joan Brudieu “no és un centre amb problemes que vagin més enllà dels conflictes ordinaris de qualsevol centre de Secundària” i va apuntar que Ensenyament “no aposta” per les càmeres a les aules. Va explicar que la conselleria considera “més adequats” procediments com “les tutories entre iguals o la mediació”. El director d’Ensenyament va desvincular la polèmica càmera a la classe de tercer d’ESO de les instal·lades a l’exterior i en altres espais de l’interior l’objectiu de les quals és evitar destrosses i robatoris. “Són habituals en centres educatius on hi ha material d’alt valor econòmic i s’utilitzen com a mesura de protecció de seguretat i de béns.” Tots els dispositius al centre de la Seu estan indicats amb un cartell perquè els alumnes sàpiguen que els graven.

Per la seua part, la presidenta de la Federació d’associacions de mares i pares (Fapac) de Lleida, Elisa Solé, va qüestionar l’ús de càmeres en qualsevol espai de l’interior de centres educatius, ja siguin les aules o als passadissos o altres zones de passada. “No som partidaris d’arribar a aquest extrem, ens sembla un control excessiu, i menys que es faci sense informar les famílies”, va valorar. “En el cas del Joan Brudieu, l’Ampa no en tenia ni idea”, va afegir. “Si hi ha conflictes, han de solucionar-se a través del diàleg, les càmeres no ho fan”, va concloure.

Lleida

La normativa sobre videovigilància no prohibeix de forma absoluta l’ús de càmeres de vigilància a l’interior de les aules, però estableix severes restriccions al seu ús, especialment quan es tracta d’enregistrar imatges de menors d’edat. Les directrius que ha fixat l’Agència Espanyola de Protecció de Dades exigeixen que els pares o tutors legals dels estudiants atorguin el seu consentiment a aquesta mesura quan es tracti de menors de 14 anys.

Així mateix, limita l’ús de càmeres a casos i “

circumstàncies

excepcionals, per la presència d’un risc objectiu i previsible per a la seguretat dels menors”. A més, és necessari acreditar que no hi ha alternatives a la videovigilància per complir aquest objectiu de protecció.

Això últim contrasta amb les declaracions tant del departament d’Ensenyament com de la direcció de l’institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell, que han afirmat de forma reiterada que els conflictes en aquest centre no difereixen dels que puguin trobar-se en qualsevol altre. La protecció dels menors és l’únic propòsit per al qual han de servir les imatges registrades. Això n’exclou l’ús per a altres finalitats, com per exemple el control d’assistència a les classes dels alumnes o la supervisió dels docents i d’altres empleats.

Les limitacions a l’hora d’instal·lar càmeres en aules no acaben aquí. Una vegada connectades, la normativa exigeix un estricte control sobre qui pot veure les imatges i obliga a establir mesures efectives perquè ningú més les vegi. Així mateix, fixa un termini curt de temps en el qual els enregistraments considerats sense rellevància s’han d’esborrar, de no més de deu dies.

tracking