SEGRE

INFRAESTRUCTURES AEROPORTS

Alguaire tanca l'any amb 34.754 viatgers, 1.500 més que el 2015 malgrat la boira

Perquè menys de la meitat dels 4.000 viatgers que no han pogut aterrar a Lleida aquest hivern van volar al desembre || El tercer millor resultat per a aquest aeroport, que en supera dotze d’Aena

Viatgers facturant l’equipatge en el primer vol d’aquest any a Palma de Mallorca.

Viatgers facturant l’equipatge en el primer vol d’aquest any a Palma de Mallorca.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’aeroport d’Alguaire va rebre 34.754 viatgers el 2016, una xifra que suposa 1.515 més que l’any anterior, segons dades del departament de Territori. Ha guanyat usuaris malgrat que l’operativa d’avions comercials va ser molt similar a la de l’any anterior, amb vols de Neilson i Arkia a l’hivern i d’Air Nostrum tot l’any. A més, l’exercici va acabar enmig d’un episodi de boira excepcional que va obligar a desviar catorze avions a Reus i el Prat des del 21 de desembre fins diumenge passat. Aquest increment s’explica en bona mesura perquè menys de la meitat dels quatre mil viatgers que no han pogut aterrar a Alguaire en les últimes tres setmanes van volar al desembre. La resta ho va fer aquest mes de gener. A més, les desviacions d’avions per boira durant l’hivern anterior van tenir lloc el desembre del 2015.

Segons les dades de la conselleria, Alguaire va rebre el 2016 més viatgers en vols comercials que el 2015, al passar de 29.082 a 32.854. En canvi, n’hi va haver menys en aviació general, que va passar de 4.157 a 1.900. És el tercer millor resultat de l’aeroport lleidatà, només superat pels 57.665 del 2010 (el primer any en servei, quan Vueling i Ryanair operaven vols regulars); i els 35.513 del 2012. El pitjor va ser el 2011, quan sols en va rebre 27.735.

Els 34.754 viatgers a Alguaire el situen per sobre de dotze aeroports d’Aena (vegeu les claus). Tanmateix, les cancel·lacions i desviacions de vols a causa de la boira han revifat la reivindicació de la Paeria i la Cambra de Comerç de dotar Alguaire d’un sistema antiboira de més prestacions.

Cosa que la Generalitat rebutja pel cost, de més de 7 milions. Aquesta polèmica se suma a la que han desfermat querelles per assetjament laboral arran de l’acomiadament de l’exdirector Alberto López (vegeu el desglossament).

Nou empleats i més d'una vintena de les empreses de serveis

Nou persones figuren en la relació de personal d’Aeroports de Catalunya com a treballadors adscrits a l’aeroport de Lleida.

Són el director d’aquesta infraestructura, un director d’operacions, un responsable de manteniment, dos administratius i quatre al centre de coordinació (Cecoa). Tanmateix, també treballen a Alguaire més d’una vintena de persones que formen part d’empreses que presten serveis al recinte aeroportuari. No tots ells tenen una presència diària a les instal·lacions.

Així, entre divuit i dinou persones treballen en l’àrea de handling els dies en què l’aeroport rep vols comercials, segons les dades de l’adjudicació. S’hi sumen almenys tres persones més en tasques de neteja, així com personal de manteniment, d’emergències (adjudicat a l’empresa Falk), de seguretat privada i empleats de l’empresa concessionària de la cafeteria, entre d’altres.

D’altra banda, hi ha altres persones que treballen a l’aeroport sense formar part d’Aeroports ni d’empreses de serveis. Així, hi ha controladors aeris d’Aena (única firma que presta determinats serveis després de la liberalització del sector).

La normativa reserva les anàlisis meteorològiques a personal de l’agència estatal Aemet, mentre que hi ha presència de Mossos, Policia Nacional i Guàrdia Civil.

Inspeccions d'Hisenda als comptes de quatre anys d'Aeroports de Catalunya

Hisenda ha obert inspeccions als comptes de quatre anys d’Aeroports de Catalunya. Així consta en l’última auditoria de l’empresa pública de la Generalitat, que gestiona els aeroports d’Alguaire i la Seu i participa en l’activitat dels de Reus i Girona, tots dos d’Aena. El document, que correspon a l’exercici 2015 i tancat a mitjans del 2016, apunta que l’Agència Tributària “va comunicar actuacions inspectores de comprovació i investigació” sobre liquidacions de l’IVA. Inicialment les del 2014, encara que després ampliaria les actuacions al 2011, 2012 i 2013. Els auditors ho atribueixen a “discrepàncies interpretatives” sobre “ingressos procedents d’administracions públiques”. Territori no va precisar si aquests expedients s’han tancat. D’altra banda, l’encreuament de querelles per assetjament laboral arran de l’acomiadament el juliol del fins llavors director d’Alguaire, Alberto López, ha suscitat polèmica, ja que aquest apunta a pagaments “injustificats” a adjudicatàries de serveis a l’aeroport.

tracking