SEGRE

MEDI AMBIENT

Urbanisme analitza la planta de compostatge d'Alcarràs

La promouen ramaders locals, però regants la rebutgen

Ignis treballa ja per reobrir la planta de cogeneració tancada.

Ignis treballa ja per reobrir la planta de cogeneració tancada.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La polèmica planta de compostatge d’Alcarràs se sotmetrà dimarts a l’aprovació de la comissió d’Urbanisme de Lleida. Es tracta d’un projecte que ha provocat divisió al municipi entre ramaders locals, que la promouen com un mitjà per gestionar les dejeccions de les seues granges; i la comunitat de regants de Vallmanya, que tem filtracions que contaminin les aigües subterrànies. Els primers passos per construir aquesta instal·lació es van iniciar fa més d’una dècada.

Aquest projecte arriba a Urbanisme després que, el maig del 2016, el ple d’Alcarràs acordés declarar-lo d’interès i utilitat pública, un tràmit necessari per poder autoritzar-lo en sòl rústic. L’ajuntament va mediar llavors en el conflicte entre ramaders i regants, i es va plantejar controlar l’activitat d’aquesta instal·lació a través d’una comissió amb representants de totes dos parts. Així mateix, els promotors es van comprometre a tractar únicament fems i purins, i no compostar altres rebutjos com llots de depuradores.

Tanmateix, això no suposa una garantia suficient per als contraris al projecte, que assenyalen que amb un canvi en la llicència ambiental en el futur n’hi hauria prou per donar entrada a la planta a llots i altres rebutjos.

D’altra banda, l’empresa Ignis treballa ja en la reobertura de la planta de tractament de purins d’Alcarràs, tancada des del 2013. Tant aquesta com la planta de Tracjusa, a Juneda, esperen que l’Estat compleixi la sentència que l’obliga a augmentar les retribucions per la venda de l’electricitat que produeixen amb els seus motors de cogeneració.

tracking