SEGRE

ESQUÍ INSTAL·LACIONS

Lles se suma a la neu artificial

L’estació d’esquí nòrdic estrena un innovador sistema d’innivació amb un canó de neu mòbil situat sobre un camió i trasllada la producció a les cotes amb menys gruixos || Es converteix en el tercer complex d’esquí de fons a comptar amb aquest tipus d’instal·lacions

La producció de neu artificial ha arribat aquest mes també a Lles de Cerdanya, tercera estació de nòrdic dotada d’un canó de neu.

La producció de neu artificial ha arribat aquest mes també a Lles de Cerdanya, tercera estació de nòrdic dotada d’un canó de neu.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’estació d’esquí de Lles de Cerdanya, que gestiona l’empresa local Esquí i Natura, s’ha sumat a la cada cop més llarga llista de dominis esquiables del Pirineu que produeixen neu artificial. De moment no és una instal·lació fixa sinó que han contractat els serveis d’una empresa externa que produeix la neu artificial amb l’ajuda d’un canó mòbil sobre un camió, un grup electrogen i una petita connexió d’aigua. Després de l’estació de Sant Joan de l’Erm i la d’Aransa, aquest és el tercer complex d’esquí nòrdic que compta amb equipaments per a la producció de neu.

Aquesta temporada, l’estació s’ha assegurat la neu a la zona baixa del domini i amb l’ajuda d’un remolc la trasllada fins als punts del circuit que presentin gruixos més escassos. En un termini màxim de dos anys té com a objectiu disposar ja d’un sistema propi d’innivació que asseguri la neu al llarg de tota la temporada. Ho va explicar aquesta setmana el gerent de l’empresa concessionària, Ramón Sellés, que va apuntar que buscaran la fórmula i els ajuts econòmics per poder assumir la inversió, calculada en uns 500.000 euros. Són els diners que cal per poder disposar dels canons necessaris per produir neu a tota la zona baixa de l’estació i en els primers 2,5 quilòmetres de circuit, de manera que els esquiadors puguin accedir a la part alta amb garanties.

Les onze pistes d’esquí de Lleida disposen aquesta temporada de 1.382 canons de neu

Amb l’obertura de les últimes pistes, l’esquí de fons ofereix més de 130 quilòmetres practicables

Esquí i Natura persegueix un únic objectiu, el d’“aconseguir que l’estació d’esquí de Lles de Cerdanya sigui el millor complex de nòrdic del Pirineu” i perquè sigui així necessita “tenir les millors instal·lacions i aconseguir que les pistes estiguin innivades tants dies com sigui possible”. El funcionament dels canons de neu depèn del fet que la temperatura sigui prou baixa i que també es donin determinades condicions d’humitat.

La concessionària explota a partir d’aquest any també el refugi de Cap del Rec. Sellés va explicar que després de Setmana Santa el tancaran uns mesos per tal de fer-hi obres de renovació. L’ajuntament de Lles ha unificat la gestió dels dos equipaments, l’estació i el refugi, i ha adjudicat el contracte per un termini de deu anys amb l’objectiu de dinamitzar el municipi amb activitats turístiques al llarg de tot l’any.

lleida

El nou canó de neu artificial que ha incorporat aquest mes Lles de Cerdanya se suma als 1.382 canons que hi ha en marxa aquesta temporada a les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida. Segons les dades del patronat de Turisme de la Diputació, les onze estacions d’esquí alpí i nòrdic de Lleida tenen una superfície esquiable de 492,9 quilòmetres, que sol ampliar-se cada temporada. Del total de superfície, fins a 109 quilòmetres són innivats, xifra que suposa més d’un 20% del total. La producció de neu artificial, que necessita temperatures baixes i certes condicions d’humitat, s’ha fet cada any més necessària per contrarestar els hiverns secs. Aquesta temporada va començar el novembre amb una gran nevada de component sud que va beneficiar tots els complexos però, en menor mesura, Baqueira i Tavascan. Tavascan va obrir ahir i Baqueira ha assegurat la temporada gràcies a la producció de neu i al seu trasllat.

Les últimes nevades d’aquesta setmana, benvingudes al Pirineu després d’un llarg període de sequera, han permès a la fi que puguin obrir tots els complexos d’esquí nòrdic de Lleida i del conjunt del Pirineu aquest cap de setmana.

La neu ha facilitat l’estrena de la temporada a Tavascan (els circuits d’alpí i nòrdic), Virós-Vallferrera (a Alins), al costat de Guils Fontanera, i s’han afegit a Tuixent-la Vansa, Sant Joan de l’Erm, Lles i Aransa, que ja van començar a funcionar a començaments de desembre després de les nevades de finals del mes anterior. Les estacions de nòrdic de Lleida i la resta de Catalunya es promocionen sota la marca Tot Nòrdic i ofereixen més de 130 quilòmetres per a l’esquí de fons i un centenar més d’itineraris marcats per a raquetes.

Aquest cap de setmana se celebra el campionat d’Espanya d’esquí nòrdic, a més del Dia Mundial de la Neu, o World Snow Day.

tracking