SEGRE

METEOROLOGIA

El temporal tanca la Bonaigua i pistes d'esquí i obliga cadenes en nou vies

Més de 50 centímetres de neu en localitats com Vielha i noves alertes per avui

La localitat de Sort es va despertar ahir blanca i ningú es va voler perdre la diversió a la neu. A la dreta, una estampa semblant al Pont de Suert.

La localitat de Sort es va despertar ahir blanca i ningú es va voler perdre la diversió a la neu. A la dreta, una estampa semblant al Pont de Suert.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El port de la Bonaigua tancat, com diverses pistes d’esquí, i l’obligatorietat d’usar cadenes en una desena de carreteres de Lleida són els primers efectes del temporal que va fuetejar ahir el nord de la província. Es van despertar nevades localitats com Vielha, Vilaller, Sort, Rialp, Boí o el Pont de Suert. Protecció Civil alerta de noves nevades per avui.

El temporal de neu i vent al Pirineu obliga des de diumenge a utilitzar cadenes en una desena de carreteres de la Val d’Aran, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, tanca el port de la Bonaigua i ahir va obligar també a clausurar les estacions d’esquí de Boí i Tavascan. El Servei Meteorològic de Catalunya, Meteocat, va registrar ratxes de fins a 129 km/h a Boí i de 122 k/h a Salòria i a última hora en localitats com Salardú acumulava 55 cm de neu, 51 a Lac Redon, 20 a Vielha, i al Sobirà, fins als 38 cm de Certascan. Altres localitats com Vilaller, el Pont de Suert, Llavorsí, Rialp o Sort es van despertar cobertes d’una capa de neu.

CONSULTA LES INCIDÈNCIES A LA XARXA VIÀRIA

Mentre que en alguns municipis, com a la capital de la Ribagorça, a migdia ja començava a fondre’s la neu, en altres com Vilaller va nevar tot el dia de forma constant. Petits i grans van sortir ben abrigats a jugar sota zero i a fer ninots de neu i guerra de boles.

El fet que ahir fos un dia festiu sumat a l’intens treball de les màquines llevaneu van fer que no es registressin grans incidències a les carreteres més enllà de l’obligatorietat de cadenes a la C-13, entre Sort i Esterri; a la C-142b, de Baqueira al pla de Beret; la C-147, entre Esterri i Alós d’Isil; l’L-500, cap al Balneari de Boí; la 500, cap al Pla de l’Ermita; l’L-504, de Llavorsí i Tavascan; l’L-510, a l’encreuament de la carretera d’Àreu, i l’N-141, de Bossòst fins al coll d’Eth Portilhon, a banda del tancament del port de la Bonaigua i una part de la C-28 amb cadenes.

El sector de l’esquí també es va veure afectat per aquesta primera onada de fred. Van tancar completament les estacions de Boí Taüll, a la Ribagorça, i Tavascan, al Pallars Sobirà, que just va obrir temporada dissabte passat. La resta de complexos d’esquí alpí, Baqueira-Beret, Espot i Port Ainé, van mantenir obertes les instal·lacions de cotes baixes i debutants. Port del Comte va obrir amb normalitat.

Quant a les estacions d’esquí nòrdic, la majoria van poder obrir amb normalitat excepte Virós-Vall Farrera. Malgrat tot, el sector de l’esquí es va mostrar satisfet perquè els gruixos acumulats, d’entre 50 cm i un metre, asseguren la neu fins a final de temporada.

Per la seua part, Baqueira-Beret només ha pogut obrir la cota baixa amb vuit remuntadors i vuit pistes.

Protecció Civil de la Generalitat va activar ahir a última hora l’alerta del pla Neucat per la intensificació de les nevades al Pirineu i el Prepirineu. S’esperen nevades abundants especialment a la Val d’Aran, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça.

La cota de neu pujarà durant el matí fins als 900 metres i després tornarà a baixar obrint la possibilitat que hi hagi precipitacions en forma de neu en qualsevol cota. S’espera que s’arribin a acumular 50 cm de neu nova per sobre dels 1.500.

tracking