SEGRE

ESNOTICIA

Cadenes en 27 carreteres, 3 de tallades i més de 700 nens sense classe per la neu

Les nevades ja acumulen un metre i mig de gruix i creix el perill d’allaus

Nens jugant a la neu ahir a Sort.

Nens jugant a la neu ahir a Sort.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les incidències pel temporal, que ja acumula un metre i mig de neu, van créixer ahir en carreteres del Pirineu. Tres van quedar tancades unes hores, van ser necessàries cadenes en 27 més i es va mantenir la restricció a camions al túnel de Vielha. Això va obligar a suspendre 66 línies de transport escolar i més de 700 alumnes es van quedar sense classe.

Més de 700 escolars del Pirineu es van quedar ahir sense classe a conseqüència del temporal de neu, que va obligar a cancel·lar 66 línies de busos i va complicar la circulació en una trentena de carreteres d’Aran, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell i els Pallars. Les nevades, que van arribar fins al mig metre de gruix al llarg de la jornada, es van sumar al més d’un metre acumulat durant el cap de setmana passat. Aquesta sobtada acumulació de neu va mantenir tancades la majoria de les pistes d’esquí lleidatanes, si bé el sector va donar la benvinguda a unes precipitacions que els garanteixen ja la temporada fins a Setmana Santa (vegeu la pàgina 4). D’altra banda, es va disparar el risc d’allaus a Aran i el Pallars Sobirà (vegeu el desglossament).

El port de la Bonaigua i l’accés al Pla de Beret seguien ahir tancats al trànsit, de la mateixa manera que diumenge, mentre que es va mantenir la restricció a camions articulats entre Vilaller i la frontera francesa. També va quedar tallada per la neu la carretera entre els pobles de Malmercat i Tornafort (Soriguera), i van ser necessàries cadenes per circular per trams de la C-28 a Aran i el Pallars Sobirà; a la C-13 entre Sort i Esterri, així com en 25 accessos a pobles de l’Alt Urgell, Aran, la Ribagorça i el Pallars Sobirà.

En aquesta última comarca, l’ajuntament de Sort i el consell comarcal van ajornar els plens que havien de celebrar a la tarda davant les complicacions per circular. Precisament, el Sobirà va concentrar la majoria de les cancel·lacions del transport escolar, amb 36 línies suspeses i 416 alumnes sense classe, segons Ensenyament. A l’Alt Urgell, 86 es van quedar a casa al cancel·lar-se total o parcialment deu rutes. La conselleria va constatar també la supressió de 15 rutes escolars a l’Alta Ribagorça (146 alumnes) i cinc al Pallars Jussà (56 nens).

A Andorra no es van cancel·lar busos escolars, però l’assistència a classe va ser del 70%. El túnel de Pimorent va quedar tallat, així com la carretera de Montaup, accessos a Arcalís a partir de Sorteny i el port d’Envalira. Es va provocar una allau a Arinsal que va obligar a confinar veïns als aparcaments dels edificis.

Preocupació pel risc d’allaus i la caiguda de les temperatures La ràpida acumulació de neu, amb un metre i mig des de finals de la setmana passada, ha disparat el risc d’allaus per primera vegada en un hivern que no havia tingut nevades d’importància des de finals de novembre. Davant de les nevades i fortes ratxes de vent, la Generalitat va activar el pla Allaucat en fase de prealerta davant d’un risc de quatre sobre cinc en cotes altes d’Aran i el Pallars Sobirà.

tracking