SEGRE

REGS INFRAESTRUCTURA

El canal d'Urgell inicia la reparació del túnel de Montclar, de 156 anys, afectat per esquerdes

Uns sensors van advertir durant la campanya del bombament de les parets laterals || Els treballs s’interrompran quan calgui donar aigua a proveïments i altres usuaris cada tres setmanes

Operaris descarregant material a un quilòmetre de l’entrada del túnel, entre la Noguera i l’Urgell.

Operaris descarregant material a un quilòmetre de l’entrada del túnel, entre la Noguera i l’Urgell.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Operaris del canal d’Urgell van començar ahir les obres de reparació d’un tram de 120 metres del túnel de Montclar, construït entre els anys 1853 i 1861 i afectat per greus esquerdes a la part central que amenacen l’estabilitat de la galeria, que té una longitud total de prop de 5.000 metres. Els treballs comencen aquest any amb un pressupost de 400.000 euros per reparar un tram d’entre 30 i 40 metres i la previsió és que segueixin els pròxims anys. De fet, les obres que s’inicien ara hauran d’estar acabades abans de l’inici de la campanya de regs i estaran condicionades pels calendaris d’obertura del canal per a proveïments i altres usuaris.

En el termini de vint-i-un dies, els treballs hauran de parar per donar aigua per a la demanda municipal, agrària i ramadera, i seguiran després unes altres tres setmanes, ja que la previsió és que puguin finalitzar les obres en dos mesos. Fonts del canal d’Urgell van assenyalar que ahir es va descarregar el material que s’utilitzarà per estabilitzar l’interior del túnel. També es va instal·lar l’enllumenat que es requerirà i se’n van començar a sanejar les parets.

Les obres tenen un cost estimat en 10.000 euros per cada metre lineal i afecten 120 metres

Els treballs es desenvoluparan diàriament en dos torns al llarg de setze hores per avançar més ràpid i consistiran, primer, a traçar les fregues (solcs) sobre les parets i la solera, l’espai de la qual ocuparan les cintres, unes estructures metàl·liques que es col·locaran en paral·lel separades per distàncies d’un metre i en aquest espai entre cintra i cintra s’instal·laran xapes (de tipus Bernold), que quedaran després cobertes per formigó. L’última capa d’obra serà pedra de 17 centímetres de gruix que tornarà la uniformitat a la galeria.

El pas del temps ha provocat en aquest tram de 120 metres del túnel severes esquerdes, filtracions i la deformació fins i tot de l’estructura de la cavitat, de manera que, si no s’actua sobre les parets laterals, hi ha risc d’estabilitat per a la volta superior.

Els sensors col·locats durant la campanya de regs al túnel de Montclar van alertar els tècnics del canal del bombament de les parets i la volta del túnel, amb la qual cosa els regants van considerar necessària aquesta actuació per la via d’urgència.

La intervenció té un cost estimat en 10.000 euros per metre lineal de túnel, és a dir, 1,2 milions d’euros per poder deixar la infraestructura sanejada i en condicions òptimes per al seu ús en el futur.

A l’hivern, tanmateix, per iniciativa de Castells de Lleida i del Canal d’Urgell, el túnel es pot visitar durant alguns caps de setmana del mes de febrer. Una excursió que convida el visitant a conèixer i repassar la dura, tràgica i poc coneguda història d’aquesta obra majúscula del segle XIX que ara ha de ser reparada per les severes esquerdes que hi ha al seu interior.

Obra d’enginyeria civil innovadora del segle XIX i que pot visitar-se El túnel de Montclar es va construir a mitjans del segle XIX i durant dècades va ser el més llarg d’Europa, amb 4,9 quilòmetres, per permetre que les aigües del canal d’Urgell passessin des d’Artesa de Segre a Agramunt. Una obra d’enginyeria civil innovadora que va segar la vida de desenes de treballadors, i molt desconeguda per la majoria. Però el fet d’estar amagat en un turó i que en lloc d’estar pensat perquè passessin cotxes o trens es fes per transportar aigua el va convertir en un dels més desconeguts que hi ha al país.

tracking