SEGRE

meteorologia

L'inici de l'onada de fred ja ha deixat -19,7 graus a Boí Taüll, el registre més baix en cinc anys

Entre el divendres 13 i el dilluns 16 de gener de 2017 s’ha acumulat més d’un metre de neu nova a cotes altes del Pirineu de Lleida i fins a mig metre a algunes valls

El temporal tanca la Bonaigua i pistes d'esquí i obliga cadenes en nou vies.

Nevada gener del 2017

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vent del nord i nord-oest que els últims dies ha afectat Catalunya ha provocat una nevada molt important a tot el Pirineu, que puntualment va saltar al Prepirineu. Concretament, entre el divendres 13 i el dilluns 16 de gener s’ha acumulat més d’un metre de neu nova a les cotes altes del Pirineu lleidatà, especialment al seu vessant nord.

Al fons d’algunes valls s’hi ha acumulat fins a més de mig metre, com ara en alguns sectors de la Val d’Aran i del nord del Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, segons dades de la Generalitat.

Quatre dies de nevada

De divendres a dilluns, la nevada ha estat pràcticament ininterrompuda en alguns sectors elevats del Pirineu occidental. Es va iniciar la matinada de divendres i durant la jornada ja es van acumular gruixos superiors als 20 cm en alguns sectors de la Val d’Aran. Al llarg de dissabte la precipitació va ser més dèbil, tot i que a última hora es va començar a intensificar al vessant nord.

Diumenge la neu va seguir caient a tot el Pirineu, amb alguns gruixos superiors als 50 centímetres en 24 hores al vessant nord. Al matí també es va veure nevar al Prepirineu, deixant gruixos inferiors als 5 cm a punts del nord del Solsonès o l’Alt Berguedà.

La matinada de dilluns la nevada es va intensificar, caient fins a fons de vall a tot el vessant sud, des de l’Alta Ribagorça fins al Ripollès. En canvi, la cota de neu va pujar transitòriament a la Val d’Aran, convertint la neu en pluja a les cotes més baixes durant el matí. Al llarg de la jornada la nevada es va anar afeblint a bona part de la serralada, tot i que el fort vent transportava la neu i mantenia la mala visibilitat.

Gruixos de neu mesurats

La nevada ha afectat exclusivament la serralada pirinenca, així com alguns sectors del Prepirineu. El mapa següent, elaborat a partir de les dades facilitades pels col·laboradors de la Xarxa d’Observadors Meteorològiques (XOM) i registrades per les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) mostra el gruix màxim de neu nova mesurat entre el divendres 13 i el dilluns 16 de gener:

Al conjunt de la serralada ha estat la nevada més important de la present temporada, amb l’excepció d’alguns sectors elevats del vessant sud i del Prepirineu, on a finals de novembre va nevar-hi tant o més.

Ratxes de vent superiors als 100 km/h

Pel que fa al vent, al llarg del temporal ha bufat del nord i del nord-oest amb força a les cotes altes del Pirineu, Prepirineu i prelitoral, així com als dos extrems del Principat. El mapa següent mostra la ratxa màxima de vent mesurada per les estacions de la XEMA entre el divendres 13 i el dimarts 17 de gener fins a les 12 del migdia. Destaquen els 153 quilòmetres per hora registrats a Boí o els 123 a Espot.

En molts casos la ratxa màxima de l’episodi s’ha registrat dimarts al matí, quan s’ha reforçat el vent de gregal coincidint amb l’arribada de la massa d’aire més fred:

La temperatura més baixa dels últims 5 anys a l’alta muntanya

Un cop finalitzada la nevada, l’arribada d’una massa d’aire molt fred i més sec ha provocat un brusc descens tèrmic durant la nit de dilluns a dimarts. Les estacions d’alta muntanya de la XEMA situades a major altitud, al voltant dels 2.500 m, han registrat valors de temperatura mínima pròxims als -20 ºC. Concretament, l’estació de Boí (2.535 m), a l’Alta Ribagorça, ha mesurat una temperatura mínima de -19,7 ºC.

Es tracta de la temperatura més baixa registrada per les estacions de la XEMA des del febrer de 2012, quan es van assolir fins a -23,2 ºC a Certascan (2.400 m), al Pallars Sobirà.

Predicció per als pròxims dies

La predicció per dimarts indica que dominarà l’ambient assolellat i que la nevada del Pirineu anirà a menys fins a desaparèixer del tot. El vent encara bufarà fort fins al vespre, especialment al Pirineu i a l’Empordà, on l’onatge es mantindrà alterat.

Pel que fa a la temperatura, dimecres i dijous seran dos dies de fred rigorós, però assolellats en general. Els valors mínims de temperatura estaran entre -14 i -9 ºC al Pirineu, entre -10 i -5 ºC al Prepirineu i a la Depressió Central, entre -7 i -2 ºC al prelitoral i entre -4 i 1 ºC al litoral.

Per aquest motiu el Servei Meteorològic de Catalunya manté activats avisos d’onada de fred, de vent i d’onatge.

A banda, entre dijous i divendres es preveu l’arribada d’alguns núvols pel litoral i prelitoral i seran possibles algunes precipitacions febles, sobretot a l’extrem sud i al nord-est, amb una cota de neu d’uns 600 metres, tot i que en l’inici de la precipitació podria ser d’uns 400

tracking