SEGRE

ESNOTICIA

Fred i boira inusuals després de l'any més càlid de la història

Nou sota zero al pla i el Pirineu frega els 20 negatius || La calor a la Terra el 2016, només comparable a la del 1880

Gel al parc de la Mitjana de Lleida.

Gel al parc de la Mitjana de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El fred va ser ahir protagonista a Lleida, amb temperatures mínimes que van assolir els nou graus negatius a les comarques del pla mentre que el Pirineu va vorejar els vint sota zero. El descens dels termòmetres a Lleida ciutat es va situar en una mitjana d’1,6 sota zero al llarg de la jornada, per sota de la temperatura mitjana més baixa registrada fins ara: 0,3 graus el desembre del 2011, segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Aquesta onada de fred, provocada per l’entrada a la Península d’una massa d’aire procedent de Sibèria, arriba després del primer gran episodi de nevades de l’hivern, que ha deixat un metre i mig de neu al Pirineu des del passat cap de setmana. Unes temperatures inusualment baixes, després d’un episodi de boira de més d’un mes, sense precedents des de la dècada dels quaranta, configuren un hivern atípic a les comarques lleidatanes. Els pronòstics apunten menys fred avui i més neu demà.

A les carreteres del Pirineu, seguia ahir tancat el port de la Bonaigua per neu en un tram de nou quilòmetres de la carretera C-28, mentre que van ser necessàries cadenes per circular entre el Cap del Port i la Peülla, segons dades de Trànsit. Respecte a les estacions d’esquí, després del tancament de la majoria de pistes per les nevades des de diumenge passat, ahir van continuar obrint de forma gradual els seus dominis esquiables a excepció de Tavascan, on continuen treballant per poder obrir-les aquest dissabte.

L’onada de fred va arribar al zenit el mateix dia en què la NASA i l’agència ambiental nord-americana NOAA van confirmar que el 2016 ha sigut l’any més càlid en la història, amb una calor al planeta només comparable al del 1880. A Lleida, l’any passat es va caracteritzar per la sequera, que va perjudicar l’agricultura i la ramaderia extensiva i va minvar les reserves dels pantans. També per l’escassetat de nevades, que va fer que les estacions d’esquí depenguessin dels canons d’innivació per salvar l’inici de la temporada.

Torrevella viu la primera nevada en més d'un segle i les platges d'Oriola, blanques El temporal de fred, neu i vent està deixant mig Península gelada i causa estampes blanques en llocs on feia fins i tot més d’un segle que no veien caure un floc. És el cas de Torrevella, ciutat alacantina on ahir es veia la neu per primera vegada des del 1914, encara que amb prou feines quallava al combinar-se amb estones de pluja. Així mateix, la neu va fer també acte de presència més al sud, a les platges d’Oriola, i va arrelar en zones com la platja de Campoamor. Més al nord de la província, a Dénia la nevada va ser intensa obligant a paralitzar transports públics i a Xaló, per exemple, la nevada va deixar als carrers més d’un pam de neu, segons les fonts consultades. Al País Valencià, fins a 27.000 alumnes es van quedar sense classe a causa d’aquest fort temporal. A València ciutat van deixar oberta una estació de metro perquè poguessin refugiar-se els sense sostre. De fet, ahir fins quaranta-cinc províncies es van despertar amb avís per temps hivernal, quaranta-dos de les quals per fred. Les inusuals nevades al País Valencià es van repetir, per exemple a les Balears. A l’interior de l’illa, amb termòmetres que van caure a 6 graus sota zero, es van veure obligats a tancar al trànsit diverses carreteres. La cota de neu se situarà avui dijous, entorn dels 300/500 metres en províncies litorals del sud-est peninsular i s’estendrà gradualment cap a les zones limítrofes, amb avís roig (risc extrem) per nevades, i Alacant.

Gel al parc de la Mitjana de Lleida.

Gel al parc de la Mitjana de Lleida.

Gel al parc de la Mitjana de Lleida.

Gel al parc de la Mitjana de Lleida.

Gel al parc de la Mitjana de Lleida.

Gel al parc de la Mitjana de Lleida.

tracking