SEGRE

ENERGIA CONSUM

La llum puja a la cresta de l'onada de fred i el rebut costarà 100 € més a l'any

La llum puja a la cresta de l’onada de fred, que va arribar ahir a nou sota zero a les comarques del pla de Lleida i -19 a les de muntanya. L’augment del consum, una menor producció d’electricitat i la creixent exportació d’energia a França provoquen una alça en els preus que, segons el Govern, encarirà el rebut en uns cent euros a l’any

Més llits a l’alberg del carrer Tallada.

Més llits a l’alberg del carrer Tallada.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El preu de la llum es dispara a la cresta de l’onada de fred, que va registrar ahir fins a 9 sota zero al pla i 19 negatius al Pirineu (vegeu la pàgina 4). L’import per cada megawatt/ hora (MW/h) es va situar en una mitjana de 78,8 euros i va arribar als 92 entre les 19.00 i les 22.00, les hores de més consum. Segons l’associació de consumidors Facua, el rebut de principis de gener és ja el segon més car de la història, només superat a començaments del 2012. I encara s’encarirà més a partir d’avui.

El preu a l’engròs de l’electricitat, que suposa al voltant del 35% del rebut (la resta són peatges per l’ús de la xarxa elèctrica i impostos), pujarà avui fins als 85,79 euros per MW/h, un nou màxim des de desembre del 2013. A les 20.00, arribarà a 95 euros. El ministre d’Energia, Álvaro Nadal, va calcular que, en cas de mantenir-se aquestes xifres, el rebut s’encarirà “uns 100 euros a l’any”.

Precisament, les pujades del 2013 van provocar la suspensió de l’antic sistema de subhastes elèctriques trimestrals (Cesur) per substituir-lo per l’actual, que pren com a referència el preu de cada hora i el fixa amb un dia d’antelació. El consum creix enmig de l’onada de fred i ahir va arribar a 7.600 MW/h a Catalunya, 500 més que fa una setmana. Així ho van explicar fonts d’Endesa, que van assenyalar que el rècord van ser 8.676 el desembre del 2007. La companyia ha interromput operacions de manteniment que impliquin tallar el subministrament, per evitar perjudicis a usuaris i destinar el seu personal a solucionar incidències (si bé van apuntar que no n’hi ha hagut). Quant a talls per impagaments, van precisar que s’atenen a la llei de pobresa energètica i no els faran si coneixen la situació dels afectats a través dels serveis socials.

A l’augment del consum se sumen altres circumstàncies que eleven el preu de la llum. Menys producció als parcs eòlics per falta de vent i d’hidroelèctrica en un any de sequera en redueixen l’oferta, mentre que la parada de nuclears a França augmenta l’exportació d’energia al país veí. També l’alça en els combustibles fòssils augmenta els costos en centrals de carbó i gas.

Els agricultors de Lleida apunten que la situació meteorològica actual pot considerar-se normal i beneficiosa per als cultius tradicionals de la província. Només si les fortes gelades es mantenen durant molts dies podrien danyar les oliveres.

Rècord del Pla Iglú, que acull 95 persones sense sostre en una nit L’alberg municipal del carrer Tallada, gestionat per la Fundació Jericó, va acollir la nit de dimarts a dimecres 95 persones sense sostre a través del Pla Iglú, xifra rècord des que el programa s’activés per primera vegada aquesta temporada el novembre. I és que el fred intens a la ciutat va fer que augmentés el nombre de persones sense llar que van decidir passar la nit a cobert, animats per educadors de carrer i agents de la Urbana, que en onades de fred així intensifiquen la recerca de gent que dorm al carrer. El nombre d’usuaris del Pla Iglú és aquesta temporada especialment elevat (amb gairebé cinc mil pernoctacions registrades davant les tres mil tres-centes del mateix període de l’hivern anterior) i ja són diversos els dies en què s’han superat les noranta persones ateses a través d’aquest programa, que s’activa quan baixen les temperatures. Això ha provocat que l’alberg, amb capacitat per a un total de 112 persones, hagi hagut d’instal·lar en una trentena de nits hamaques supletoris per poder atendre totes les peticions. Així, s’han arribat a atendre fins a 130 persones en una nit, ja que als usuaris del Pla Iglú s’afegeixen les persones que vénen derivades des de serveis socials. Un altre dels recursos amb què compten les persones sense sostre és el Centre Obert de la Fundació Arrels-Sant Ignasi. Allà, a banda de repartir mantes i sacs de dormir per a aquells que no volen anar a l’alberg, se’ls ofereix també empara durant el dia i begudes calentes. “També estem més pendents de l’estat d’aquestes persones quan vénen a esmorzar, sobretot d’aquelles que estan delicades de salut”, apunten des de l’entitat.

Les verdures multipliquen ja el seu preu per als consumidors

El temporal que afecta no només l’Estat sinó altres països europeus ha enfonsat l’oferta de verdures i hortalisses, que ja estan multiplicant el preu, en alguns casos per quatre, per al consumidor. Com va publicar ahir aquest diari, en tot just una setmana s’han disparat les cotitzacions d’algunes hortalisses fins a un 60% en mercats a l’engròs i la situació es pot agreujar.

Més llits a l’alberg del carrer Tallada.

Més llits a l’alberg del carrer Tallada.

Més llits a l’alberg del carrer Tallada.

Més llits a l’alberg del carrer Tallada.

Més llits a l’alberg del carrer Tallada.

Més llits a l’alberg del carrer Tallada.

tracking