SEGRE

BENESTAR

Benestar treballa amb la fundació del 'cas Castelldans' encara i només la multa

Li imposa 35.000 euros que l’entitat ha recorregut davant del jutge contenciós

David Donet, el dia que va ser condemnat per violar cinc nens.

Benestar treballa amb la fundació del 'cas Castelldans' encara i només la multaLleonard Delshams

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’expedient sancionador que la Generalitat va obrir a la Fundació Concepció Juvanteny, que no va detectar les gravíssimes violacions a nens acollits pel pederasta de Castelldans, ha acabat amb una multa de 35.000 euros que l’entitat ha recorregut davant del jutge. Malgrat això, la conselleria no deixarà de treballar amb la fundació.

El departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha multat amb 35.000 euros la Fundació Concepció Juvanteny, l’entitat privada encarregada del seguiment de menors tutelats per la Generalitat, entre ells els que tenia en acollida el pederasta de Castelldans, David Donet, condemnat a 51 anys de presó per violar cinc d’aquests nens. Aquest és el resultat de l’expedient sancionador que la conselleria va obrir el 2013 (i que després va estar suspès durant el procés penal) a la fundació després d’una investigació interna en la qual van constatar, segons la seua versió, que el seguiment dels menors que havia fet l’entitat no havia estat acurat.

Tanmateix, i a pesar que durant el control del procés la Fundació Concepció Juvanteny no va detectar els abusos a nens acollits que Donet va cometre durant anys, la Generalitat ha decidit continuar treballant amb l’entitat com fins ara i que aquesta continuï sent una de les nou associacions que s’encarreguen a tot Catalunya d’avaluar la idoneïtat de les famílies d’acollida i de controlar el procés, en un servei que ha estat externalitzat dos dècades.

La conselleria va demanar perdó el 2013, però va assegurar que els abusos eren indetectables

Segons va explicar a aquest diari l’advocat de la Fundació Concepció Juvanteny, que va apuntar la quantia de la multa, el motiu del departament per sancionar l’entitat és no haver informat de determinades qüestions quotidianes que afectaven els menors, com ara haver estat expulsat de l’escola o una visita al metge, però en cap cas relacionades amb els abusos sexuals que van patir.

“Vam actuar d’acord a com ens ho havien demanat des del departament i sempre es va informar de les qüestions rellevants que afectaven els nens”, asseguren des de l’entitat. En el seu dia, el departament llavors anomenat de Benestar va assegurar que la seua investigació interna havia posat de manifest que David Donet descuidava els estudis dels nens que tenia a càrrec seu, que presentaven falta d’higiene i que anaven amb un aspecte molt deficient i que aquests fets no li van ser comunicats correctament per part de la Fundació Juvanteny, que va ser l’encarregada d’acreditar la idoneïtat del pederasta de Castelldans com a família d’acollida i de fer el seguiment dels menors desemparats.

L’entitat va presentar el mes de juny passat un recurs davant del jutjat contenciós administratiu número 2 de Barcelona. El jutge els va concedir la suspensió cautelar de la sanció, que no s’haurà d’executar fins que no hi hagi una sentència.

Condemnat a 51 anys de presó per violar cinc nens

David Donet va convertir el seu habitatge de Castelldans en la casa dels horrors. Allà va cometre les violacions a les seues víctimes i allà els Mossos d’Esquadra van trobar gairebé 14.000 fotografies i imatges de contingut pedòfil. Tot això el va portar a ser condemnat el maig del 2015, dos anys després que SEGRE destapés el cas, a 51 anys i vuit mesos de presó per violar de forma reiterada durant més d’una dècada cinc nens, quatre dels quals eren menors tutelats per la Generalitat que ell tenia en acollida. David Donet va ser acreditat com a família d’acollida per la Fundació Concepció Juvanteny (l’única entitat de Catalunya encarregada de processos d’acollida múltiple, com era el cas) el 1997, i des d’aleshores i fins que va ser detingut el 2013 havia arribat a cuidar a casa seua catorze nens desemparats. El seu arrest va obligar el departament de Benestar a obrir una investigació interna sobre el que havia ocorregut i la llavors consellera, Neus Munté, a demanar perdó. Tanmateix, la conselleria va assegurar llavors que “ni de la documentació analitzada ni de les entrevistes fetes no es podia detectar cap indici d’abusos sexuals ni es podia entreveure que fos un pederasta”, va afirmar en aquell moment Munté, que va anunciar el 2013 més controls de les famílies i del procés.

tracking