SEGRE

SERVEIS ASSISTENCIALS

L'Urgell avisa del col·lapse de serveis socials i farà un banc d'aliments en cada poble

Proposta als alcaldes per guanyar eficàcia al constatar una creixent necessitat d’assistència || Reforçarà l’atenció davant d’emergències amb dos nous tècnics a costa de no dur a terme inversions aquest any

Imatge recent d’aliments al Magatzem Solidari de Tàrrega.

Imatge recent d’aliments al Magatzem Solidari de Tàrrega.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell de l’Urgell vol implantar un banc d’aliments a cada municipi de la comarca, que se sumarien als que ja funcionen a Tàrrega, Agramunt i Bellpuig. L’ens comarcal ho va plantejar en la sessió del consell d’alcaldes celebrada ahir a la nit a Bellpuig. El president, Salvador Bonjoch, va argumentar que això permetrà respondre al creixent nombre de casos d’emergència social i gestionar el repartiment d’aliments amb més eficàcia. En aquesta la mateixa línia, el pressupost per al 2017 preveu deixar de banda les partides destinades a inversions i concentrar els fons a potenciar els serveis d’assistència social (vegeu el desglossament)

Entitats com Creu Roja i Càritas gestionen els bancs d’aliments d’Agramunt, Bellpuig i Tàrrega. Aquest últim, de l’ajuntament, en col·laboració amb Creu Roja. Bonjoch va explicar que tècnics dels serveis socials de la comarca s’han encarregat fins ara de recollir aliments al banc de la capital per després distribuir-los entre les persones que els necessiten als municipis més petits. Això, va apuntar, suposa un temps en desplaçaments que l’ens comarcal vol reduir. La consellera comarcal de Serveis Socials, Teresa Pallàs, va assenyalar que, amb un banc d’aliments a cada localitat, “els professionals dedicaran tot el seu temps a l’atenció a les persones”.

El projecte preveu distribuir aliments als pobles procedents del Magatzem Solidari de Tàrrega

La proposta del consell preveu que cada municipi habiliti un petit espai per emmagatzemar aliments. Es proveiran de Tàrrega, el banc del qual va atendre el 2016 551 persones, entre elles 258 menors d’edat. El consell farà servir un furgó per recollir i repartir els productes i els alcaldes de cada localitat podran saber en cada moment si disposen d’existències.

Al costat dels bancs d’aliments, el consell projecta reforçar aquest any la plantilla de serveis socials amb dos tècnics més, després de constatar que “estan col·lapsats”, en paraules de Bonjoch. “Cada vegada han d’encarregar-se de més persones i atendre noves necessitats”, va afegir. Davant d’aquesta situació, el president va valorar que “actualment l’atenció no és l’adequada” i va remarcar que, amb aquest increment, “esperem dedicar més hores a cada usuari”. La plantilla passarà així de 12 a 14 persones. Hi haurà canvis també en l’organització, ja que es crearà la figura del coordinador per aconseguir una millor gestió de l’àrea. La resta seran cinc educadors socials, set treballadors socials i un administratiu.

Un pressupost de 3,8 milions per al 2017 El reforç en els serveis socials es plasma en el pressupost de l’ens comarcal per al 2017, que ascendeix a 3.844.046 euros. Aquesta xifra, que suposa 100.000 euros menys que l’any passat, no inclou cap inversió. En canvi, augmenta la partida per als serveis socials, que serà de 853.000 euros per l’increment previst de la plantilla.

tracking