SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

L'abocador de les Garrigues, desbordat quan falten nou mesos per a l'ampliació

Les escombraries s’apilonen diàriament i una màquina les distribueix i les aixafa, per sobre de la cota de coronació || L’inici de les obres del nou vas en uns terrenys continus no es preveu fins a l’estiu

Una de les màquines distribuint ahir les escombraries pel vas de l’abocador de les Garrigues.

Una de les màquines distribuint ahir les escombraries pel vas de l’abocador de les Garrigues.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una màquina treballa cada dia a l’abocador de les Garrigues, a les Borges, piconant les escombraries que ja sobresurten de la cota de coronació del vas principal. La màquina reparteix els residus per tota la superfície perquè ja està desbordada, i a l’espera de les obres d’ampliació de la infraestructura amb un nou vas, actuació que estarà enllestida, si no es retarden els terminis, l’octubre d’aquest any.

Mentrestant, segons el president de l’ens comarcal, Antoni Villas, es continuarà apilant al vas actual ja que, de moment, només s’utilitzarà l’abocador de la Granadella en casos molt puntuals. L’abocador ja estava al límit a l’estiu i llavors es va plantejar portar les escombraries a les instal·lacions del Pla, a Castellnou de Seana, una opció que la Generalitat considera la més idònia però que els alcaldes de les Garrigues veuen amb recel ja que suposa un sensible increment a la factura (pràcticament es triplicaria el cost, dels 800.000 actuals a més d’un milió pel transport). El consell i l’Agència de Residus de Catalunya van arribar a un acord a finals d’any pel qual la comarca podrà continuar utilitzant almenys quatre anys més l’abocador i començarà a utilitzar el complex de Castellnou quan tingui la planta de separació de residus. La Generalitat aportarà els 800.000 euros per a l’ampliació del de les Garrigues. El consell ha ara de tramitar l’adjudicació de les obres, un pas que serà a l’abril o al maig, amb la qual cosa les obres podrien començar a partir del juny. Durant aquests nou mesos hauran de continuar abocant les escombraries a l’abocador de les Borges de tal manera que es puguin amuntegar al centre i, un cop fetes les obres d’ampliació, traslladar-les al nou vas, va remarcar Villas. “No és problemàtic, es pot fer i amb aquesta solució haurem de passar fins a tenir més superfície per acumular els residus”, va dir.

El Govern insta a augmentar el reciclatge de brossa La proposta de l’Agència de Residus de Catalunya dóna uns anys a les Garrigues per reduir el volum d’escombraries que fan cap a l’abocador i que es penalitza amb un cànon (de 30 euros per tona). La comarca haurà de millorar la recollida de residus i passar de l’actual 30% de reciclatge a un 50% l’any 2020. Construir la planta de selecció del Pla ve a costar el mateix que fer un abocador nou a les Borges Blanques. La Generalitat preveu centralitzar aquestes instal·lacions i reduir-les al menor nombre possible.

tracking