SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS

Plantes de purins sense deute però amb data de caducitat

La marxa enrere a la tisorada del 2013 els evitarà tornar quatre milions cada una || Però dos no podran tornar a obrir

Imatge d’arxiu de la planta de VAG, a Juneda.

Imatge d’arxiu de la planta de VAG, a Juneda.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La marxa enrere del ministeri d’Energia a la tisorada en les primes a les renovables, que va provocar el 2013 el tancament de les plantes de purins d’Alcarràs, Miralcamp i les dos de Juneda, evitarà que les empreses propietàries d’aquestes instal·lacions hagin de tornar els més de quatre milions d’euros que l’Estat reclama a cadascuna en concepte de retribucions ja cobrades mentre encara funcionaven. Fonts del sector van apuntar que aquest deute, fruit de l’aplicació retroactiva de la retallada, podria quedar completament saldat o quedar reduït a un màxim de mig milió d’euros.

Les quatre plantes de purins de Lleida podran veure’s així lliures d’un deute que ha estat objecte de litigi en els tribunals durant quatre anys. Això es deu al fet que la sentència del Tribunal Suprem que obliga l’Estat a revertir la tisorada del 2013 exigeix revisar a l’alça les primes des del mateix moment en què les van retallar.

L’Estat redueix de 25 anys a 15 el termini per donar primes a plantes de purins i exclou Tracjusa i Ignis

Tanmateix, dos d’aquestes instal·lacions, la d’Ignis a Alcarràs i la de Tracjusa a Juneda, no podran tornar a obrir si el projecte d’ordre ministerial per augmentar les primes s’aprova sense canvis (vegeu SEGRE d’ahir). Aquesta ordre limita, al marge de la resolució judicial, el cobrament de les retribucions que aquestes plantes reben per generar electricitat a un període de quinze anys des de la posada en marxa. Això exclou les de Tracjusa i Ignis, que superen aquesta antiguitat. En canvi, la planta de VAG a Juneda podria cobrar-la durant dos anys i mig, mentre que la d’Audax Green, a Miralcamp i l’única que ha tornat a obrir fins ara, la tindria fins a l’any 2024.

Empreses propietàries de plantes de purins i l’associació Adap, que les engloba, iniciaran contactes aquesta setmana per preparar al·legacions al projecte d’ordre ministerial. L’entitat va recordar que la normativa espanyola atorga a totes les fonts d’energia renovable un termini de 25 anys en els quals pot cobrar primes per produir electricitat, i va criticar que es rebaixi a 15 anys només per a les plantes de tractament de purins amb cogeneració.

tracking