SEGRE

CLIMA

Canons de neu asseguren l'esquí però perjudiquen el medi ambient

Pel consum d’aigua i energia, segons un estudi sobre el canvi climàtic || Estacions “vulnerables” per la falta de neu i planteja diversificar el turisme

Imatge d’arxiu de canons de neu en funcionament a les pistes d’esquí de Baqueira.

Imatge d’arxiu de canons de neu en funcionament a les pistes d’esquí de Baqueira.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’informe sobre el canvi climàtic presentat la setmana passada per la Generalitat (vegeu SEGRE del 31 de gener) destaca que el sector de l’esquí català mostra “una important vulnerabilitat” davant l’escalfament global, especialment al considerar que la neu no està garantida per sota dels 2.000 metres, la qual cosa podria provocar la desaparició en les pròximes dècades (fins al 2050) de les pistes d’esquí de les cotes més baixes de les estacions i fins i tot de certs complexos. L’estudi esmenta que davant d’un possible augment de la temperatura de dos graus de cara al 2050 les estacions d’Espot, Port Ainé i Port del Comte no serien viables ni amb canons.

La resta de complexos catalans sí que ho serien, especialment Baqueira, però necessitarien en gran manera la producció de neu. No obstant, la innivació es perfila com l’estratègia que contribueix a millorar la durada de la temporada d’esquí a les estacions catalanes. A Catalunya s’ha passat dels 1.639 canons de neu el 2002 als 2.500 el 2015, xifra que s’ha traduït en un augment del nombre de pistes: s’ha passat de 314 (2002) a 381 (2015). Tot i així, l’informe destaca que l’augment de la producció de neu a causa de la falta de nevades implica més consum d’aigua i energia, la qual cosa implica un efecte “maligne i pervers” a nivell ambiental, que s’ha de mitigar. Per aquesta raó, es plantegen mesures d’adaptació perquè el turisme hivernal sigui sostenible i deixar de dependre de la neu, amb l’ampliació activitats i passar a un model més centrat en la naturalesa, avançar en la transformació d’estacions de les d’esquí en estacions de muntanya amb activitats addicionals. Entre les propostes, destaca la possibilitat de tancar algunes estacions, sobretot si són d’una mateixa comarca, i no permetre la reobertura d’algun complex tancat com Tuca o Llessui. Així mateix, advoca per limitar la construcció de segones residències.

L’estudi advoca per aconseguir un turisme d’hivern sostenible sense dependre de la neu

Per la seua banda, l’Agència Estatal de Meteorologia va destacar que el gener passat a Catalunya va ser 3 graus més fred que el del 2015 i es va situar prop d’un grau menys que la mitjana del període 1981-2010. La neu va obligar ahir a utilitzar cadenes per circular pel port de la Bonaigua i per l’accés al Pla de Beret.

tracking