SEGRE

ESNOTICIA

Dos de cada 3 euros que guanya Alguaire procedeixen de vols i la resta, de rodatges

Després d’incomplir els objectius inicials, l’aeroport busca altres vies de rendibilitat

L’aeroport, amb el pàrquing d’avions i l’hangar del Reial Aeri Club al fons.

L’aeroport, amb el pàrquing d’avions i l’hangar del Reial Aeri Club al fons.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un de cada tres euros que ingressa l’aeroport d’Alguaire procedeix d’activitats alienes a l’aviació, com rodatges d’anuncis televisius i esdeveniments publicitaris. No és un escenari buit, però tampoc ha complert els objectius que la Generalitat perseguia al construir-lo, així que ara busca noves vies per assolir la rendibilitat en el futur.

Un de cada tres euros que ingressa l’aeroport d’Alguaire procedeix del rodatge d’anuncis televisius, esdeveniments publicitaris i altres activitats alienes a l’aviació. Han suposat 168.000 euros entre els anys 2014 i 2015, davant dels 302.000 recaptats en taxes pel trànsit d’avions. Així es desprèn de l’última auditoria d’Aeroports de Catalunya. Alguaire no és un escenari buit, però tampoc s’ha atansat ni tan sols als objectius fixats la dècada passada, que havia de justificar una inversió de 98 milions d’euros. Ara busca altres vies per assolir la rendibilitat.

El nombre de viatgers a Alguaire el situa per sobre de dotze aeroports d’Aena, però els ingressos queden molt per sota dels costos i donen un dèficit de 3,5 milions. Va rebre 34.754 passatgers el 2016, el tercer millor resultat des que va obrir el 2010 gràcies als vols d’hivern de Neilson des del Regne Unit i d’Arkia des d’Israel, així com els d’Air Nostrum tot l’any a les Balears.

No obstant, està lluny dels 400.000 que el Govern esperava aconseguir quan l’aeroport complís deu anys (en té set). Els vols hivernals, que aporten la majoria de viatgers, es veuen llastats cada any per cancel·lacions. Un mes de boira entre el desembre i el gener va obligar a desviar catorze avions a Reus i al Prat.

D’altra banda, Lleida rep molt poc d’aquest turisme: la majoria dels 21.000 britànics que volen cada temporada d’esquí al Pirineu elegeixen Andorra, atrets per ofertes d’estades a preus baixos i la possibilitat de comprar alcohol, tabac, perfums i altres articles molt més barats que al Regne Unit. Alguaire tampoc ha complert les expectatives com a revulsiu econòmic. Únicament tres empreses s’han instal·lat al recinte i només una té activitat tot l’any.

Li falten instal·lacions i permisos per al tràfic de mercaderies, i l’actual direcció veu “difícil” competir amb els preus del transport per carretera i la competència d’aeroports pròxims com el de Saragossa. Les parcel·les que l’Incasòl va comprar per a un polígon de serveis aeroportuaris es van arrendar al cap d’un temps com a terres de cultiu.

Amb poc més de 30.000 viatgers a l’any, el Govern busca ara obrir l’aeroport a usos industrials i busca atreure noves empreses.

tracking