SEGRE

MUNICIPIS TRIBUTS

El TSJC anul·la a Lleida taxes municipals a les línies elèctriques però el Suprem les veu legals

Sentències contra les ordenances de la Torre de Capdella i la Pobla de Segur || Els alcaldes esperen guanyar el litigi davant de l’Alt Tribunal, que ha resolt 5 vegades a favor d’altres localitats a l’Estat

Imatge d’arxiu de la subestació i torres elèctriques a la Pobla de Segur.

Imatge d’arxiu de la subestació i torres elèctriques a la Pobla de Segur.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) rebutja l’impost que els ajuntaments de la Torre de Capdella i la Pobla de Segur intenten cobrar des de fa anys a les companyies elèctriques per les línies de mitjana i alta tensió que travessen els seus municipis. En dos sentències del mes de desembre passat, declara nul·les les ordenances fiscals que obliguen Red Eléctrica de España a pagar per l’ús de sòl de titularitat pública. A banda d’aquests dos consistoris, almenys uns altres tretze han aprovat a Lleida ordenances similars, que són també objecte de litigis.

Tant l’alcalde de la Pobla de Segur, Lluís Bellera, com el de la Torre de Capdella, Josep Maria Dalmau, van avançar que recorreran aquestes sentències davant del Suprem i es van mostrar convençuts que aquest els donarà la raó. Aquestes expectatives optimistes es basen en el fet que, des del desembre passat, l’Alt Tribunal ha emès almenys cinc sentències a favor d’ajuntaments de Galícia, Extremadura i Castella i Lleó que defensaven aquesta mateixa taxa a les elèctriques (vegeu el desglossament).

Les primeres sentències del Suprem a favor dels ajuntaments estableixen jurisprudència després de diversos anys en què la justícia no ha tingut un criteri unànime sobre aquesta taxa municipal a les elèctriques. Així, els tribunals superiors de Justícia de Castella i Lleó, Astúries i el País Valencià han emès sentències en contra, igual que el TSJC, mentre que els de Galícia, Castella-la Manxa i Extremadura han resolt a favor d’aquest impost. Per als municipis lleidatans, aplicar l’ordenança fiscal podria suposar-los ingressos de fins a 200.000 euros anuals, en funció dels metres de línies elèctriques que acullen al seu terme i de la potència de cada una, així com per la presència d’altres instal·lacions.

“Totes són la mateixa ordenança, de forma que el Suprem s’hauria de pronunciar-hi a favor en tots els casos”, va valorar l’advocat Javier Gonzalo, que prepara els primers recursos de cassació.

Per la seua part, Red Eléctrica, Unión Fenosa i altres companyies han impugnat davant dels tribunals tant l’ordenança com les liquidacions anuals dels consistoris. El 2014, els ajuntaments van rebaixar la taxa a la meitat en un intent de posar fi als litigis i cobrar-la.

Anys de litigis i una ‘rebaixa’ sobre les taxes inicials Centenars d’ajuntaments de Catalunya i Espanya han aprovat en els últims anys taxes a les companyies elèctriques similars a les que han adoptat almenys quinze municipis de Lleida. Totes estan tallades per un mateix patró: es basen en un model d’ordenança fiscal redactat pel bufet lleidatà Gonzalo Abogados i en un informe del gabinet d’enginyeria Valbuena y Ron sobre com calcular-ne l’import en funció de les infraestructures elèctriques a cada municipi, tot això elaborat per encàrrec de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

tracking