SEGRE

SALUT CONTAMINACIÓ

La UE obliga a eliminar un gas cancerigen en edificis

El Govern estatal ha d’evitar filtracions de radó || Sorgeix del subsòl i té una alta concentració en cinc municipis de Lleida

Imatge d’arxiu d’un bosc nevat al Pirineu.

Imatge d’arxiu d’un bosc nevat al Pirineu.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Estat prepara una nova normativa per impedir que habitatges i centres de treball acumulin radó, un gas incolor i sense olor que emergeix del subsòl de forma natural i que té un efecte cancerigen. El codi tècnic estatal per a edificacions incorporarà aquest any mesures per evitar que es filtri des dels fonaments dels immobles i s’acumuli al seu interior, mentre que el ministeri de Sanitat elabora un pla per mesurar la concentració d’aquest gas als immobles de les zones amb més densitat d’aquest gas, que inclouen fins a cinc municipis de les comarques del Pirineu de Lleida.

Estudis del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) situen algunes àrees dels termes municipals de Montferrer i Castellbò, Alins, la Guingueta d’Àneu, Alt Àneu i Rialp entre les zones de la península Ibèrica on pot haver-hi més quantitats de radó, un gas vinculat a les formacions de granit al subsòl (vegeu les claus).

A la resta de la província, estimen que la presència d’aquest gas és moderada o fins i tot escassa. Tot i que afirmen que és innocu a l’aire lliure, es considera que estar exposat a una elevada concentració a l’interior d’un recinte tancat pot ser perjudicial.

La normativa que prepara ara el Govern per evitar riscos per a la salut derivats d’aquest gas té el seu origen en una directiva de la Unió Europea (UE), aprovada l’any 2013 i que haurà d’entrar en vigor l’any que ve. Aquesta arriba després que països com el Regne Unit i els Estats Units, entre d’altres, hagin establert per llei valors límit a les concentracions de radó a l’interior dels edificis.

Durant més de dos dècades, diferents estudis havien advertit sobre els efectes nocius d’aquest gas sobre la salut humana.

tracking