SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Naixen 10 óssos l’últim any i arriben a 40 al Pirineu després de 2 dècades de reintroducció

El director del programa Piroslife afirma que la serralada en pot acollir fins a 200, “però la societat encara no” || El cens creix per sota de la natalitat perquè amb prou feines la meitat sobreviu el primer any

La conferència de Palazón ahir a la facultat d’Agrònoms.

La conferència de Palazón ahir a la facultat d’Agrònoms.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una desena d’óssos ha nascut l’últim any al Pirineu i la seua població ha assolit el llindar dels quaranta exemplars després de dos dècades de reintroducció d’aquesta espècie. Així ho va afirmar ahir a Lleida Santiago Palazón, biòleg de la Generalitat i director tècnic del programa Piroslife, que va corroborar que el sector que comprèn el Pirineu lleidatà i oscenc, Andorra i els departaments francesos limítrofs acull ja 37 plantígrads. S’hi afegeixen dos mascles aïllats de la resta a França i una femella sola a la Ribagorça oscenca (vegeu el desglossament). Aquestes xifres corroboren les previsions que el Govern va formular a mitjans del 2016, mentre que ramaders de muntanya, organitzacions agràries i ajuntaments del Pirineu exigeixen establir quin és el nombre màxim d’óssos que poden coexistir amb l’activitat humana a la serralada. “No tenim un objectiu pel que fa al nombre d’óssos al Pirineu”, va dir Palazón, durant una conferència a la facultat d’Agrònoms de la UdL. “Dos-cents exemplars serien sostenibles des del punt de vista ecològic, però socialment no, almenys avui dia”, va puntualitzar. Precisament, l’augment de la població d’aquesta espècie en els últims anys ha estat motiu de manifestacions de ramaders, que exigeixen mesures contra els danys que els óssos i altres espècies de fauna salvatge ocasionen a la ramaderia extensiva i a l’apicultura. Si bé els naixements d’óssos han anat en augment, amb 24 des del 2014, la població d’aquesta espècie ha crescut a un ritme molt inferior. Palazón va indicar que la mortalitat dels cadells d’ós és també molt elevada: dels que sobreviuen, només entre el 50% i el 60% sobreviu al primer any. Amb relació als adults, tenen una longevitat de fins a trenta anys. El director del Piroslife va recordar que Pyros, l’últim dels tres óssos eslovens que França va alliberar als anys noranta, i l’edat dels quals s’estima entre 28 i 29 anys, “està a punt de morir”.

Mascles aïllats a França i una óssa sola a OscaEl sector del Pirineu central que té el centre a Aran i el Pallars Sobirà conté la gran majoria dels óssos de la serralada, un total de 37, i és a més l’únic on la població pot créixer. Això és impossible en les altres dos àrees amb presència d’aquesta espècie, aïllades de la resta, perquè en l’una només hi ha dos mascles, mentre que en l’altra tan sols hi ha una femella.

tracking