SEGRE

INFRAESTRUCTURES EMBASSAMENTS

Santa Anna obre comportes per primer cop en 13 anys

Al tenir prou reserves, per a conservació i manteniment

Santa Anna, desembassant aigua el passat 3 de febrer.

Santa Anna, desembassant aigua el passat 3 de febrer.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’embassament de Santa Anna (que subministra aigua de reg i de boca a pobles del Segrià, la Noguera i la Franja oscenca) va obrir el passat dia 3 els tres sobreeixidors de la presa per dur a terme tasques de conservació i manteniment, en especial del vas amortidor (que suporta la caiguda del cabal per a la canalització), segons la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). Aquesta és la primera vegada que es porta a terme aquesta intervenció des del 2004. Només ha obert aquestes comportes set vegades en els últims 42 anys, sempre per efectuar treballs de posada a punt.

La CHE incideix que desembassaments d’aquest tipus sempre s’han executat en els anys hidrològics en què les reserves han arribat a la cota de comportes (370 metres d’altura) i hi ha garanties que es recuperi bé per noves precipitacions o pel desglaç. A primers de mes tenia emmagatzemats 185 hectòmetres cúbics i, en l’actualitat, més de 190, cosa que significa que el pantà ha guanyat nivell per les pluges. Això implica que puguin tornar a efectuar-se noves maniobres d’aquest tipus els propers dies. Des del 1975 no s’ha dut a terme cap intervenció per al desembassament controlat per al resguard o laminació d’avingudes, una cosa excepcional si es té en compte que està aigües avall d’Escales i Canelles, també en el curs de la Noguera Ribagorçana.

Fi a l’última fase de la portada de Pinyana després de 10 anys d’obres La tercera fase de la portada d’aigua de boca de Santa Anna a pobles del Segrià i la Noguera està a punt de finalitzar amb l’entrada en funcionament del dipòsit de la Portella. Anteriorment ja ho van fer els d’Almenar i Alguaire i el ramal de subministrament a Benavent de Segrià. Aquesta tercera fase de proveïment que gestiona la Mancomunitat d’Aigües de Pinyana ha suposat una inversió de 3,5 milions d’euros aportats per l’Estat. Acaba així una obra iniciada fa més de deu anys.

tracking