SEGRE

Agents rurals denuncien pressions del Govern de Montilla per exculpar Endesa d'un incendi

D’Interior i Empresa perquè no diguessin que la causa del foc mortal d’Agramunt el 2009 va ser la caiguda d’un cable elèctric

Els tres acusats, drets, en el moment d'acceptar aquest dijous la condemna imposada per la jutge.

Agents rurals denuncien pressions del Govern de Montilla per exculpar Endesa d'un incendiMagdalena Altisent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sindicats Associació Professional d’Agents Rurals de Catalunya i l’Agrupació d’Agents Forestals de Catalunya de CCOO van denunciar ahir públicament pressions dels departaments d’Interior i Innovació, Universitats i Empresa per exculpar Endesa de l’incendi d’Agramunt, en el qual el juliol del 2009 va morir un veí de Guissona i en el qual es van calcinar més de 5.000 hectàrees. Ahir va ser condemnada Endesa a pagar més de quatre milions d’euros en indemnitzacions a la setantena d’afectats, entre particulars, ajuntaments i la mateixa Generalitat, tal com va avançar SEGRE dimecres passat.

Els Rurals, dependents d’Agricultura, van ser els encarregats d’investigar les causes del foc i van determinar que el va originar la caiguda d’un cable elèctric a la Donzell, nucli d’Agramunt, i que alguns trams de la línia estaven en mal estat i el seu manteniment era insuficient. Aquest informe va servir per imputar tres directius de la companyia en aquell temps (cap de zona, cap de manteniment i cap tècnic), que ahir van ser condemnats per un delicte d’incendi per imprudència greu. Cadascun d’ells pagarà una multa de 900 euros.

El coordinador de l’Agrupació d’Agents Rurals de CCOO, Manel Vidal, va explicar que un tècnic d’Indústria els va reconèixer que “la línia era de TBO i incomplia la normativa, però no ho posaria ni per escrit ni ho diria en un judici”. El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa del tripartit presidit per Montilla era Josep Huguet (ERC). També hi va haver pressions pel que sembla per part d’Interior, que dirigia Joan Saura (ICV), i que volia que la causa s’atribuís a un piròman. Aquest diari va intentar infructuosament obtenir ahir la versió de la Generalitat. Els Rurals no van donar el seu braç a tòrcer i, com va afirmar l’advocat dels afectats, Manel Busquets, “la seua professionalitat ha sigut clau per aconseguir la condemna”.

tracking