SEGRE

AIGÜES PANTANS

L'aigua ja inunda finques a l'Albagés, amb la presa a punt però que no s'omplirà fins al 2018

L’embassament reté 150.000 metres cúbics procedents de les pluges i d’aigua emmagatzemada al canal i el riu Set || Les obres, pendents d’elements com els desaigües, finalitzaran totalment al maig

Imatge des de la cota de coronació de la presa on es veuen les aigües al llit de l’embassament.

Imatge des de la cota de coronació de la presa on es veuen les aigües al llit de l’embassament.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La presa de l’Albagés, de 86 metres d’altura i construïda amb terra compactada, està enllestida des del desembre i només falten treballs com camins de manteniment, canonades per a la presa de reg o els desaigües de fons i una caseta per donar-la per conclosa totalment. Serà el proper maig, però no serà fins d’aquí a un any, a la primavera del 2018, quan podrà començar a omplir-se aprofitant sobrants d’aigua i una vegada aprovat el pla d’emergència i el de posada en càrrega de l’embassament. Tanmateix, l’aigua ha començat a inundar finques del llit de l’embassament. Es tracta de l’aigua procedent del mateix canal Segarra-Garrigues (derivada alhora del pantà de Rialb) i del lànguid riu Set, on Acuaes, l’empresa pública estatal responsable del canal principal i el pantà, havia habilitat minipreses per contenir aigua necessària per a les obres.

Aquestes aigües i les de la pluja d’aquest hivern han acumulat uns 150.000 metres cúbics, segons fonts de l’obra, visibles al llit del pantà i que donen una idea del paisatge futur de l’Albagés. El calendari oficial assenyala també que la presa estarà un any en proves i estarà operativa a la primavera del 2019, quan servirà per regar les 8.000 hectàrees de cultius que depenen d’aquesta zona al canal.

No obstant, la xarxa de distribució de l’aigua per al reg dels cultius de les Garrigues no està encara construïda. La Generalitat no ha iniciat encara la promoció del reg en aquesta zona.

Les reserves de neu del Pirineu omplirien deu vegades Oliana  Les capçaleres dels rius Segre, Valira, Noguera Pallaresa, Ribagorçana i Garona sumen 882 hectòmetres cúbics d’aigua en forma de neu dels quals la meitat o més aniran a parar als rius per escorriment. Aquesta xifra és gairebé el doble de les reserves de neu de l’any passat per aquestes dates (469 hm) i suposa 10 vegades el pantà d’Oliana, amb capacitat per a 84 hm3 d’aigua. Ompliria, així mateix, dos vegades Rialb. Si es repetissin aquestes reserves, seria fàcil que la primavera del 2018 pogués arribar l’aigua de Rialb al pantà de l’Albagés a través del Segarra-Garrigues per començar la càrrega del nou embassament. L’ompliment depèn de l’aigua sobrant.

Imatge des de la cota de coronació de la presa on es veuen les aigües al llit de l’embassament.

Imatge des de la cota de coronació de la presa on es veuen les aigües al llit de l’embassament.

tracking