SEGRE

SISMOLOGIA

Inspeccionen les preses d'Oliana i Rialb pels terratrèmols de Noves

Activat el protocol de revisió davant de sismes, encara que la CHE veu plena normalitat || Mig centenar de nous moviments de terres a l’Alt Urgell i el Jussà

La presa d’Oliana, inspeccionada amb la de Rialb, i l’aigua sortint de la canonada lateral.

La presa d’Oliana, inspeccionada amb la de Rialb, i l’aigua sortint de la canonada lateral.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més d’un centenar de petits terratrèmols a Noves de Segre des de dissabte passat han obligat la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre a activar el pla d’emergència de les preses del riu Segre, Oliana i Rialb, i a incrementar les inspeccions per comprovar que no hi ha hagut cap afectació a causa del moviment de terres. Fonts de l’organisme de conca van remarcar que el pla d’emergència s’ha activat en un escenari zero, el més lleu, que consisteix a reforçar el control de les instal·lacions “quan hi ha un canvi”, com pot ser un sisme, desembassaments o avingudes. El més probable és que es mantingui durant dos o tres dies, van assenyalar les mateixes fonts. Tanmateix, l’activitat sísmica, que entre dissabte i dilluns va resultar en uns 70 moviments subterranis, es va incrementar ahir i ja sumarien més de 150 terratrèmols, principalment a Noves de Segre (només ahir van ser 42 fins a les 21.00) però també al Pla de Sant Tirs (ahir a la tarda) i a Senterada, al Pallars Jussà. Van ser de petita magnitud i gairebé imperceptibles, encara que alguns van assolir els 2,8 graus a l’escala Richter.

Les maniobres als pantans van incloure comprovacions a les comportes d’Oliana i Rialb i van transcórrer amb total normalitat. Fonts pròximes van explicar que els tècnics van accionar els mecanismes per aixecar entre 10 i 20 centímetres les dos comportes a Oliana. Paral·lelament, des d’ahir i previsiblement fins demà (dijous) la CHE allibera aigua de la central del pantà d’Oliana per una canonada lateral. Això és a causa de treballs de manteniment que es duen a terme a l’interior de la central elèctrica.

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya va confirmar el registre de més de 150 terratrèmols des del cap de setmana en aquesta zona. En una entrevista a Ràdio Seu, el subdirector de Geofísica i Sismologia de l’ICGC, Antoni Roca, va dir que aquests sismes “entren dins de la normalitat” al Pirineu i els va atribuir a “la constant consolidació del terreny”. Va afegir que la zona no ha registrat terratrèmols d’importància i sí que s’han detectat diverses sèries com aquesta i que perquè hi hagi danys en immobles han de ser de magnitud superior a 4 graus. Ahir el màxim va ser de 2,8 i dilluns, de 3,6.

La presa d’Oliana, inspeccionada amb la de Rialb, i l’aigua sortint de la canonada lateral.

La presa d’Oliana, inspeccionada amb la de Rialb, i l’aigua sortint de la canonada lateral.

tracking