SEGRE

RAMADERIA ESTUDIS

En marxa els plans per calcular el nitrogen dels purins

El sector alerta d’un possible increment de costos i reclama reunir-se amb Agricultura

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un centenar de granges de Lleida participen ja en el pla pilot impulsat pel departament d’Agricultura per calcular el nitrogen real produït per cada granja. Aquest pla es desenvoluparà entre els mesos de febrer i octubre d’aquest any i els resultats s’aplicaran a partir del 2018 a les 5.000 explotacions ramaderes del país (vegeu SEGRE del passat 15 de febrer).

El sector tem que la implantació d’aquesta normativa encarirà la producció en uns dos euros per animal i demana una reunió amb Agricultura per repartir aquest possible increment de costos que denuncien.

El responsable del servei de terres d’Agricultura, Jaume Boixadera, va explicar en aquest sentit que el pla és un “instrument per conèixer la quantitat de nitrogen dels purins i evitar, d’aquesta forma, la sobrefertilització dels sòls”.

El ramader Salvador Serra, per la seua banda, va afirmar que “confiem que el pla de la Generalitat faci més viable el sector, però primer volem saber qui assumirà els costos”.

Serra va xifrar l’increment entre un euro i mig i dos euros per porc, un fet que, va explicar, podria encarir el cost final i acabar repercutint en el consumidor.

Aquest mètode de càlcul del nitrogen, que actualment només funciona a Dinamarca i els Països Baixos, permetrà, mitjançant el coneixement de la quantitat de nitrogen i altres nutrients que contenen les dejeccions de cada granja, ajustar la fertilització a les necessitats del cultiu, optimitzar la distribució del fertilitzant i, en molts casos, també un estalvi econòmic, segons va explicar la conselleria d’Agricultura.

Un comitè de seguiment del pla pilot, format per representants de la Generalitat i entitats del sector porcí, va quedar constituït ahir, i tindrà com a objectiu establir els paràmetres bàsics per al càlcul de la generació de nitrogen i vetllar pel compliment dels objectius de l’esmentat pla.

Aquesta iniciativa s’inscriu en els canvis normatius en l’àmbit de la fertilització i gestió de les dejeccions ramaderes que porta a terme el departament d’Agricultura en tres línies: millora en la gestió de les explotacions, optimització de la fertilització i control i seguiment dels canvis.

tracking