SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

L'abocador per a residus industrials de Seròs es reactiva amb un nou promotor

Ultima tràmits davant d’ajuntament i Generalitat per executar aquest polèmic projecte

Imatge d’arxiu d’una de les protestes contra el dipòsit de residus industrials de Seròs.

Imatge d’arxiu d’una de les protestes contra el dipòsit de residus industrials de Seròs.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El projecte de l’abocador de residus industrials de Seròs s’ha reactivat al cap d’anys en suspens, després que la firma que el va impulsar el 2009, Dipòsits Controlats de Catalunya, hagi passat a mans del grup TMA. El nou promotor ja tramita els últims permisos davant de l’ajuntament i la Generalitat per construir-lo a partir d’aquest any.

L’abocador de residus industrials de Seròs està de nou sobre la taula de l’ajuntament i la Generalitat després d’anys en suspens. La firma que el va impulsar el 2009, Dipòsits Controlats de Catalunya (DCC), ha passat a mans del grup TMA, i aquest nou promotor ja tramita els últims permisos necessaris per construir-lo a partir d’aquest mateix any. Així ho han confirmat l’empresa i el consistori. Es tracta d’un projecte polèmic, que va xocar anys enrere amb oposició i protestes d’associacions ecologistes i d’ajuntaments, entitats i veïns del sud del Segrià.

TMA, amb seu a Sant Gugat del Vallès i propietària d’instal·lacions de residus a Catalunya, el País Valencià i Castella-la Manxa, ha sol·licitat llicència d’obres a l’ajuntament de Seròs, ja ha redactat el projecte executiu de l’abocador i l’ha presentat a la Generalitat perquè aquesta certifiqui que el document s’ajusta a l’autorització ambiental concedida el 2013. Així mateix, el promotor ha adquirit, a través d’una altra empresa, els terrenys a l’extrem sud del terme municipal on preveu ubicar el dipòsit de rebutjos.

La tramitació es reprèn després que el TSJC declarés nul el pla especial urbanístic per al dipòsit de residus (vegeu SEGRE del 22 de novembre). Després d’analitzar la sentència, els promotors han arribat a la conclusió que el projecte encara està emparat pel pla d’ordenació urbanística (Poum) de Seròs, que recull totes les disposicions del pla ara anul·lat i que es va aprovar dos anys més tard.

La comunitat de regants del Segrià Sud, que va portar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el pla especial, ha recorregut ara davant del Suprem a la recerca d’una nova sentència que anul·li també els articles del Poum de Seròs que permeten el dipòsit de residus.

Per la seua banda, el gerent de TMA, Andreu Sánchez, va explicar que tenen intenció de complementar el projecte original amb altres instal·lacions de reciclatge i avaluació de residus en el futur. En aquest sentit, va argumentar que aquesta planta podrà donar servei a empreses de tota la província i generar activitat econòmica més enllà del municipi de Seròs.

Actualment aquests terrenys estan en mans de l’empresa Luzón Corporativa

. Es tracta d’una societat limitada que comparteix el mateix domicili a Sant Cugat del Vallès que el del grup TMA. L’administrador d’aquesta firma, Juan Andrés Sánchez, figura també entre els directius del grup empresarial dedicat a la gestió de rebutjos.

Imatge d’arxiu d’una de les protestes contra el dipòsit de residus industrials de Seròs.

Imatge d’arxiu d’una de les protestes contra el dipòsit de residus industrials de Seròs.

tracking