SEGRE

LLENGÜES

Més de 55.531 aragonesos parlen el català o l'entenen

Segons un informe sociolingüístic de la Universitat de Saragossa

Més de 81.000 aragonesos parlen el català o l'entenen

Més de 81.000 aragonesos parlen el català o l'entenenSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El català i l’aragonès tenen una important presència a Aragó i compten amb parlants a tota la comunitat. Les dos llengües són presents en 12 de les 33 comarques d’Aragó i són parlades per 81.068 persones. En el cas del català, la xifra se situa en 55.531, mentre que l’aragonès el parlen 25.556 persones, segons l’informe L’aragonès i el català en l’actualitat, presentat ahir a la Universitat de Saragossa. Els autors del treball, elaborat des del Seminari Aragonès de Sociolingüística per investigadors universitaris i a partir de les dades del cens de població i habitatges del 2011 a Aragó, consideren que aquesta realitat social implica un canvi en la perspectiva de les polítiques públiques dirigides cap a les llengües històriques d’Aragó (el català i l’aragonès), ja que “la presència a tot el territori de la comunitat apunta cap a la necessitat de desenvolupar polítiques globals enfocades cap als parlants i els seus drets”.

Més competència oral El 10% de la població entén una de les dos llengües. Tanmateix, la competència oral és més gran que l’escrita. En total, hi ha 81.068 parlants de les dos llengües, però només 44.119 les saben escriure (27.110 el català i 17.009 l’aragonès). Un cas especial és el de la Ribagorça, l’única zona trilingüe d’Aragó. El 17,5% dels seus habitants saben parlar el català i el 20,7%, l’aragonès, a banda del castellà, la qual cosa la converteix en la comarca amb més parlants d’aquest idioma.

LES CLAUS

  • De nord a sud: El català es parla des de la Ribagorça fins al Matarranya, passant per algunes localitats de la Llitera, el Baix Cinca, el Baix Aragó-Casp i el Baix Aragó.
  • Ús “predominant”: Una desena de localitats de la Franja tenen el català com d’ús “predominant” i s’ha reintroduït el seu ensenyament aquest curs escolar.
  • Fora del territori històric: Saragossa, Osca, Barbastre, Montsó o Alcanyís concentren també bosses amb importants volums de parlants d’alguna de les dos llengües.
tracking