SEGRE

INFRAESTRUCTURES AEROPORT

Alguaire, pista d'entrenament per a pilots comercials en dies sense vols

Vueling reprèn aquesta formació després de l’experiència d’una altra firma el 2012

Enlairament de l’avió de Vueling ahir a la pista d’Alguaire, amb la terminal al fons.

Enlairament de l’avió de Vueling ahir a la pista d’Alguaire, amb la terminal al fons.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Alguaire va acollir ahir vols d’entrenament per a mitja dotzena de pilots d’aviació comercial de la companyia Vueling. Aquesta firma reprèn així una activitat pràcticament inèdita a l’aeroport lleidatà des de l’any 2012 i que aprofita els dies sense avions de passatgers, el trànsit dels quals es concentra actualment en divendres i diumenge.

La pista d’aterratge d’Alguaire es va convertir ahir en el camp d’entrenament de mitja dotzena de pilots d’aviació comercial de la companyia aèria Vueling. Aquesta firma va reprendre així una activitat pràcticament inèdita a l’aeroport lleidatà des del 2012, i que permet aprofitar els dies en què aquesta infraestructura no rep avions de passatgers. Els vols de Neilson des del Regne Unit; els d’Arkia des d’Israel, i els d’Air Nostrum des de Palma es concentren en divendres i diumenge.

Un Airbus 320 procedent del Prat va enlairar-se i va aterrar una vegada i una altra a Alguaire entre les 12.45 i les 17.15 hores, amb sis pilots i dos instructors a bord. Es tracta de maniobres d’entrenament que, fins ara, la firma havia dut a terme a Reus i que tenen com a objectiu habilitar pilots que ja tenen llicència per tripular aquest model d’aeronau, de 180 places. Fonts de la Generalitat, per la seua part, van apuntar que la companyia va expressar la seua satisfacció a les bones condicions de l’aeroport per a aquesta formació pràctica, la qual cosa obre la porta a repetir-ho en el futur. Aquest tipus d’activitat té escassos precedents coneguts a Alguaire. El 2012, la companyia Swift Air, dedicada a vols de passatgers i de càrrega, va portar a terme també vols per entrenar pilots de l’empresa. També l’Exèrcit de l’Aire va aprofitar anys enrere aquesta infraestructura per practicar maniobres aèries, com aproximacions a la pista sense aterrar. Aquests entrenaments a Alguaire s’emmarquen en la recerca per part d’Aeroports d’activitat i ingressos per a l’aeroport, l’explotació del qual va suposar un dèficit de 3,5 milions el 2015, a l’espera de les xifres del 2016. Dos de cada tres euros que ingressa aquesta infraestructura procedeixen de taxes a l’aviació comercial i la resta procedeix d’altres activitats, com rodatges i esdeveniments publicitaris (vegeu les claus).

L’Agència de Residus comunica a la firma les condicions per dur a terme aquests nous treballs

L’empresa Aeronpark, que des de fa tres anys compta a l’aeroport d’Alguaire amb un aparcament per a avions amb una quinzena de places, vol ampliar la seua llicència d’activitat per afegir treballs d’avaluació d’aeronaus i de reciclatge de material aeri. Per a això, va tramitar una sol·licitud de modificació i ampliació de l’activitat davant de l’ajuntament d’Alguaire i també davant del consell comarcal. El consistori va rebre una petició d’activitat de desballestament d’avions i l’administració local va derivar la sol·licitud al Consorci de Residus del Segrià perquè el tramités.

Segons la Generalitat, aquesta entitat, que depèn entre altres administracions del consell del Segrià, va fer una consulta a l’Agència Catalana de Residus i aquesta va enviar un escrit a Aeronpark assenyalant les condicions necessàries per ampliar l’activitat a les operacions de desballestament. Segons el Govern, l’empresa no ha iniciat encara el tràmit oficial d’acord amb la normativa.

Inicialment, Aeronpark, que va presentar el seu projecte a Alguaire el 2012 sota el nom d’Airhoster, havia d’oferir serveis d’estacionament d’avions de llarga estada, preservació i manteniment en línia comercials i privades. Tanmateix, aquesta activitat encara no ha començat malgrat que l’empresa ha dut a terme una inversió d’un milió d’euros. Activitats d’aquest tipus es duen a terme a l’aeroport de Terol.

Alguaire tindria com a avantatge tant la baixa activitat aeronàutica com els preus d’estada de les aeronaus. De moment, l’aparcament ocupa dos hectàrees.

L’any 2012, el projecte es va presentar com una inversió de tres milions en un espai de 13 hectàrees amb capacitat per a 50 aeronaus Airbus 320 o Boeing 737.

tracking