SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

El Govern pagarà bateries per estalviar en el rebut de la llum mentre l'Estat les penalitza

Per afavorir l’autoconsum d’energia solar, amb una partida de 360.000 euros en els pressupostos per al 2017 || La taula per impulsar-ho es va crear ahir i ha d’establir com es distribuiran aquests ajuts

Membres de la taula per impulsar l’autoconsum elèctric constituïda ahir.

Membres de la taula per impulsar l’autoconsum elèctric constituïda ahir.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat subvencionarà amb 360.000 euros la compra de bateries per acumular energia procedent de panells solars per a ús domèstic. Es tracta d’una solució per estalviar en el rebut de la llum que l’Estat penalitza a través del polèmic decret que va dictar el 2015 per gravar l’autoconsum elèctric. La taula per impulsar la generació d’energia per a autoconsum a Catalunya, constituïda ahir, haurà d’establir com es farà efectiu el repartiment d’ajuts a fons perdut de l’Institut Català de l’Energia per a l’adquisició de bateries amb tecnologia d’ió de liti, el preu de les quals puja més de 3.000 euros.

La taula per a l’autoconsum elèctric, que integra més de setanta membres, entre Generalitat, ens locals, empreses i entitats, naix a fi d’impulsar la generació d’energia per a consum propi “a pesar de les condicions limitants de la normativa estatal”, segons la conselleria d’Empresa. El conseller, Jordi Baiget, va subratllar que “lamentar-nos de no tenir competències no serveix per a res”.

La taula de l’autoconsum té més de 70 membres entre Govern, ens locals, entitats i empreses

La normativa de l’Estat, que té competències exclusives sobre la regulació del sistema elèctric, va establir el 2015 el gravamen a l’autoconsum conegut com a impost del sol, el polèmic peatge per la connexió de suport a la xarxa elèctrica que encara no ha arribat a aplicar-se i que l’oposició en el Congrés prova de derogar.

En el cas de les bateries associades a plaques fotovoltaiques, el decret estatal les equipara a un augment de la potència instal·lada, la qual cosa es tradueix en un càrrec fix addicional en el rebut de la llum. Això, juntament amb l’alt preu de cada unitat, frena la seua difusió.

Davant d’aquesta situació, els ajuts de la Generalitat per adquirir-les tenen com a fi compensar en part aquest gravamen a l’autoconsum, segons va corroborar Empresa. L’estratègia per impulsar-lo es concentra en les instal·lacions solars de menys de 10 kW de potència: el decret estatal les eximeix de forma transitòria de l’impost del sol. Així, la taula planteja també unificar criteris tècnics i facilitar tràmits per a aquestes instal·lacions per a particulars, empreses i ens públics.

A Lleida hi ha quaranta instal·lacions d’autoconsum registrades davant del ministeri d’Energia. Tanmateix, n’hi ha que no figuren en aquest registre obligatori, sigui com a protesta contra l’impost del sol; de propietaris a l’espera que aquesta norma sigui derogada, o per no haver entrat encara en servei.

tracking