SEGRE

MEDI AMBIENT

Hotelers avisen contra la processionària a l’Alt Urgell

El sector reclama fumigacions al constatar urticàries en els clients || Denuncien la mort d’arbres a causa de l’eruga

Pins morts per processionària en boscos de l’Alt Urgell.

Pins morts per processionària en boscos de l’Alt Urgell.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reaparició de la processionària del pi en boscos de l’Alt Urgell ha provocat queixes d’establiments hotelers i turisme rural, que denuncien l’aparició d’urticàries en clients després d’entrar en contacte amb l’eruga, per la qual cosa afirmen que es tracta d’un problema de salut pública. Joan Pallarés, de l’hotel Can Boix de Peramola, va lamentar ahir “l’estat tan deplorable en què es troben els boscos” del municipi i va assegurar que els turistes de l’hotel “no s’atreveixen” a sortir a passejar pels senders, que “estan plens” de processionàries. Va explicar que fa poc més d’una setmana va haver de traslladar dos turistes a Urgènices de l’hospital de la Seu amb una important urticària al ser picats pels insectes. “Van anar d’excursió pels voltants de l’hotel i van tornar amb un fort dolor a causa de les picades provocades per les erugues que no els va deixar ni dormir”, explica.

Josep Maria Troguet, president de l’Associació de Turisme Rural de l’Alt Urgell, va assegurar que els boscos amb plaga “estan morts” i que es veuran obligats a tallar tots els pins de les propietats que tenen a Calvinyà. Troguet regenta Cal Serni i ahir va explicar que cada vegada que els clients surten a passejar pel bosc “els alertem que no toquin les erugues i, si porten animals, els exposem el perill de mort que poden representar per a ells”. L’any passat va enviar una queixa a Agricultura, “que no va servir perquè actués” als boscos de les Valls de Valira. Xavi Escribà, president de la Unió Excursionista Urgellenca, va coincidir en la preocupació.

Agricultura, per la seua banda, va dir que agents valoren aquests dies les àrees més afectades i es va comprometre a “tractar a través de fumigació el mateix nombre d’hectàrees que l’any passat”, unes 20.000 (1.100 a l’Alt Urgell). El responsable de Sanitat Forestal d’Agricultura, Jorge Eras, va explicar ahir que el fred d’aquest hivern no ha estat suficient per impedir la propagació de l’insecte. “La mortalitat en la processionària es produeix quan les gelades són a la tardor, quan l’eruga encara és petita.” “Si el fred és al gener, l’insecte ja és massa gran i la bossa massa espessa perquè afecti l’insecte que hi ha a l’interior”. Eras va destacar “els bons resultats” aconseguits a les zones tractades d’aquestes últimes temporades.

tracking