SEGRE

Confirmen la retirada de la custòdia als pares de Nadia

La mare de Nadia, amb ulleres de sol, aquest divendres a la sortida del jutjat de la Seu d'Urgell

La mare de Nadia a la sortida del jutjat.Cynthia Sans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Audiència Provincial de Lleida ha desestimat el recurs dels pares de Nadia contra la mesura de suspensió de la pàtria potestat acordada pel jutge d'instrucció del cas en considerar el tribunal que l'esmentada suspensió és procedent per evitar "la instrumentalització" de la nena.

Els pares residien amb la petita en Organyà (Alt Urgell) quan, a finals de l'any passat, va esclatar el cas en publicar-se que els progenitors, presumptament, utilitzaven la menor per aconseguir donatius que no destinaven a la seua malaltia, tricotiodistrofia.

Els progenitors van recórrer la suspensió cautelar de la pàtria potestat per considerar la mesura improcedent per trobar-se la menor escolaritzada, alimentada i atesa, en un ambient familiar estructurat, amb relacions socials, amb assistència sanitària i sense patir abandó o cap perjudici.

Tanmateix, en conformitat amb el Ministeri Fiscal, l'Audiència considera que la mesura sí que és ajustada a dret i procedent a causa que va ser adoptada a fi de protegir la menor.

"El jutge ha valorat tant l'existència d'indicis delictius com el risc objectiu per a la víctima. Com a resultat de la investigació policial es desprenen elements indiciaris de la comissió d'un delicte d'estafa per part dels investigats, que s'haurien estat lucrant partint de la malaltia de la seua filla menor," assenyala el tribunal.

La interlocutòria explica, en aquest sentit, que per cometre l'estafa, presumptament, els progenitors de la nena "es van servir d'una associació per a la tricotiodistrofia, a través de la qual han recaptat importants sumes de diners, no resultant acreditat que tals quantitats hagin estat destinades a tractaments de la menor, sinó a despeses de manteniment ordinari familiar i fins i tot sumptuari".

En vista de tot el material aportat a la causa, segueix l'Audiència, "no pot descartar-se la consideració de víctima de la menor, si més no a través de la seua utilització com a mitjà o instrument per a la il·lícita obtenció d'importants recursos econòmics per part dels seus progenitors, la qual cosa es contraposa de forma evident al correcte exercici de les obligacions derivades de la potestat parental", pel que considera procedent la mesura recorreguda.

La suspensió de la pàtria potestat, segons l'Audiència, "resulta procedent amb la finalitat d'evitar l'esmentada instrumentalització i les inherents conseqüències negatives que la mateixa comporta per al normal i correcte desenvolupament de la menor", sense prejudici que pugui ser revisada durant la instrucció de la causa, de manera que la mesura només s'haurà de mantenir mentre resulti estrictament necessària per a la salvaguarda dels drets de la menor.

Aquesta desestimació s'ha conegut avui dilluns, dia en què també s'ha sabut que la quantitat econòmica estafada pels pares de Nadia Nerea podria superar el milió d'euros, segons ha avançat SEGRE, una quantitat bastant més elevada dels 600.000 euros que els Mossos d'Esquadra van fixar inicialment com a quantitat "malgastada" pels progenitors de la menor.

tracking