SEGRE

POLÍTICA

ERC deixa el govern del consell de l'Alt Urgell, de PDeCAT, i accentua les disputes a nivell local

Els dos partits, aliats a la Generalitat i el Parlament, més allunyats en municipis i comarques entre rumors d’eleccions autonòmiques || Reñé veu “tacticisme” dels republicans, però Comes ho nega

La mobilització per l’N-240 ha enfrontat PDeCAT i ERC.

La mobilització per l’N-240 ha enfrontat PDeCAT i ERC.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

ERC va abandonar ahir el govern del consell de l’Alt Urgell, que fins ara havia compartit amb PDeCAT. Aquesta última formació continuarà governant amb majoria absoluta, ja que té deu dels dinou membres del ple comarcal. La decisió dels republicans arriba quan aquests dos partits, socis al Govern de la Generalitat i aliats en el grup de Junts pel Sí al Parlament, han protagonitzat enfrontaments en cinc consells més i a la Diputació. L’últim any, tots dos han accentuat les diferències en qüestions com la carretera N-240, la planta de purins de Tracjusa, la gestió de les escombraries a la Noguera i la concessió d’ajuts de l’administració provincial.

En el cas de l’Alt Urgell, ERC va argumentar que la seua marxa del govern del consell es deu a “discrepàncies amb algunes maneres de fer del president”, Jesús Fierro (PDeCAT), encara que va puntualitzar que no es tracta de “desavinences personals” ni tampoc de desacords amb actuacions de l’ens comarcal. Els republicans van apuntar que “es podria treure més rendiment” d’un govern amb setze membres entre PDeCAT i ERC i van defensar “disminuir el volum polític” del consell.

El portaveu d’ERC, Francesc Viaplana, va assegurar que això “no afectarà” l’ajuntament de la Seu, on PDeCAT governa en minoria i ha aprovat nombrosos acords de ple gràcies al suport dels republicans. Per la seua part, Fierro va agrair “la dedicació” d’ERC mentre ha estat en el govern comarcal. També va confiar a “comptar amb el seu suport en projectes que considerem de país”.

Fonts del PDeCAT van donar per fet ahir que els republicans s’estan distanciant de la formació a nivell local entre rumors de pròximes eleccions autonòmiques i a l’avantsala de les municipals del 2019, si bé ERC ho va descartar. Preguntat sobre aquests extrems, el president dels demòcrates a Lleida, Joan Reñé, va apuntar a un “tacticisme d’ERC”, on “determinats sectors se senten més còmodes” amb grups com la CUP o els comuns. Va afegir que “nosaltres continuem volent representar la centralitat política” a Catalunya.

Per la seua part, el president de la regional d’Esquerra a Lleida, Carles Comes, va negar al seu torn que hi hagi una consigna de la formació en aquest sentit, va assegurar que, malgrat algunes excepcions, la relació entre totes dos formacions és molt bona i va dir que l’acord nacional de Junts pel Sí funciona igualment bé.

tracking