SEGRE

MUNICIPIS PATRIMONI

Negocien vendre a Tornabous l'antiga casa de Companys

El consistori mantindrà una reunió amb el propietari aquest mateix mes || Ja ha informat del projecte la Generalitat

La casa on va nàixer el president Companys al nucli del Tarròs, a l'Urgell.

La casa on va nàixer el president Companys al nucli del Tarròs, a l'Urgell.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Tornabous ha rebut una proposta perquè compri la casa on va nàixer el que va ser president de la Generalitat Lluís Companys. Segons va reconèixer ahir l’alcalde de la població, Amadeu Ros, l’actual hereu, Josep Companys, nét d’un germà del president i que viu a Mèxic, ha manifestat la seua voluntat que sigui l’ajuntament el que es quedi amb la casa com a patrimoni i record de la figura del president nascut al Tarròs el 1882 i afusellat pel règim franquista al castell de Montjuïc el 1940, després de la Guerra Civil que el va obligar a exiliar-se i ser capturat a França per la Gestapo.

L’alcalde va explicar que ha contactat amb la Generalitat i amb el consell comarcal per estudiar la proposta. De fet, va explicar, el consistori no disposa de recursos econòmics per assumir una inversió d’aquest tipus.

L’ajuntament reconeix que no té fons per assumir el manteniment de l’immoble

Malgrat tot, Ros va dir que està previst per a finals d’aquest mateix mes de març al Tarròs mantenir una trobada amb el propietari per escoltar l’oferta. Es tracta d’un gran immoble de tres plantes i una superfície d’uns 1.800 metres quadrats.

En l’actualitat, els familiars només hi vénen a passar algunes temporades. Ros va explicar que el consistori, de moment, no té cap projecte en el cas que adquirís l’habitatge.

En un altre ordre de coses, el servei educatiu de l’Urgell, ha rebut l’encàrrec dels serveis territorials d’Ensenyament, per crear un grup de treball amb quinze professors que s’encarregaran de la creació de material didàctic per al Centre d’Interpretació Lluís Companys, adaptat als centres escolars de Primària i Secundària de Catalunya. Segons l’alcalde, la proposta pretén dinamitzar el centre d’interpretació que va obrir portes el 2014 i donar-lo a conèixer als estudiants.

tracking