SEGRE

INFRAESTRUCTURES EMPRESES

Lleida vincula la demanda de més sòl industrial a la millora de les infraestructures

Municipis i agents econòmics creuen que l’ocupació de terrenys augmentaria amb la connexió al Corredor Mediterrani || Reclamen que es tracta d’“un projecte de país” per posicionar el territori

Els terrenys propietat de l’Incasòl al Parc Industrial de Suport Aeroportuari d’Almacelles.

Els terrenys propietat de l’Incasòl al Parc Industrial de Suport Aeroportuari d’Almacelles.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ajuntaments i Cambra de Comerç condicionen l’ocupació del sòl industrial lliure als polígons de Lleida a la millora de les infraestructures i a la creació d’un centre logístic lligat al Corredor Mediterrani.

En l’actualitat, la província disposa d’unes 3.000 hectàrees per a activitats empresarials, entre sòl lliure, ocupat, planificat i projectes de futur. Del total, 827 hectàrees (un 22%) es troben sense ocupar, 856 corresponen a projectes ja planificats o en desenvolupament (23%) i un 9% del terreny està catalogat com a projectes de futur.

La Cambra de Comerç i els consistoris admeten que amb prou feines hi ha demanda de sòl industrial

Ha llançat una app per conèixer la disponibilitat de sòl industrial al territori

El secretari general de la Cambra de Comerç, Josep Ramon París, assenyala que sense una millora a les infraestructures viàries i ferroviàries no serà possible “aprofitar el potencial estratègic de Lleida per convertir-se en un gran centre logístic”.

En aquest sentit, París indica que sense una connexió de línia de mercaderies al Corredor, que permeti l’accés ràpid al port de Tarragona, i sense millores en carreteres i autovies, a més de dinamitzar l’aeroport d’Alguaire, serà difícil estimular les empreses que es localitzin a Lleida. En una mateixa línia s’expressen els alcaldes d’Almacelles, Josep Ibarz, i d’Almenar, Maria Teresa Malla, que consideren que es tracta d’“un projecte de país” per al qual tant la Generalitat com el Govern central haurien de cooperar de forma més estreta del que s’ha fet fins al moment.

L’oferta de sòl industrial disponible es concentra sobretot a l’eix viari de l’A-2, a Bell-lloc d’Urgell, mentre que la ciutat de Lleida amb prou feines disposa de sòl industrial a l’espera que el polígon de Torreblanca-Quatre Pilans sigui una realitat. París comenta que el territori “ha d’estar preparat per aprofitar el creixement” que generi l’esperada connexió amb el corredor ferroviari transeuropeu. No obstant, admet, igual que les administracions locals, que malgrat els signes de recuperació econòmica, tot just hi ha demanda de terreny per part d’empreses.

Lleida

“Convertir Lleida en un territori atractiu econòmicament per a les empreses requereix un canvi radical en la política fiscal i industrial de la Generalitat”, explica l’alcalde d’Almacelles, Josep Ibarz, que assenyala que és una qüestió que només té una solució política. Ibarz denuncia la “competència deslleial” d’altres comunitats amb la relaxació d’exigències mediambientals.

Segons l’alcalde de Bell-lloc, Carles Palau, Lleida té tots els elements per posicionar-se com un pol d’atracció logístic i industrial. “Es necessita un pla que millori les vies de comunicació, tenim l’N-240 saturada i una densitat de trànsit molt baixa a l’AP-2. La connexió amb el port de Tarragona és primordial per a la nostra economia.”

En aquest sentit, també demana més control sobre les bonificacions fiscals i altres instruments de política industrial que utilitzen administracions d’altres comunitats. Per la seua banda, l’alcaldessa d’Almenar, Maria Teresa Malla, assenyala que al municipi s’està projectant més sòl industrial per tal d’evitar la marxa d’empreses a altres localitats i que “la Generalitat hauria de conscienciar-se a convertir Lleida en un altre motor econòmic del país”.

Amb l’objectiu d’afavorir la demanda de sòl, Diputació i Cambra de Comerç ha llançat una app –lleidasol.com– que permet conèixer la disponibilitat de sòl industrial a la província i que ha d’ajudar a planificar el posicionament de Lleida com a centre logístic.

tracking