SEGRE

TRÀNSIT

Cinc multes al dia a les carreteres de Lleida per utilitzar el mòbil al volant

Trànsit va imposar l’any passat 2.148 sancions per distraccions, un 10,8% més

Enviar un whatsapp al volant és una conducta que pot sortir molt cara.

Enviar un whatsapp al volant és una conducta que pot sortir molt cara.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les distraccions al volant s’han convertit en la primera causa d’accidents amb víctimes a les carreteres de Ponent i en el principal cavall de batalla contra la sinistralitat. El 2016, Trànsit va imposar una mitjana de cinc sancions al dia per aquestes infraccions a Lleida. La principal és l’ús del mòbil, amb 1.923 multes en un any, un 14% més.

El Servei Català de Trànsil va multar el 2016 una mitjana de cinc conductors lleidatans al dia per utilitzar el telèfon mòbil al volant. Una xifra que ha augmentat un 14 per cent l’últim any i que s’ha convertit en una de les principals preocupacions de la conselleria d’Interior, ja que les distraccions continuen sent el factor recurrent dels accidents.

L’any passat es van imposar un total de 1.923 multes fermes, sense possibilitat de recurs, a conductors de Ponent que havien estat caçats manipulant el mòbil o altres sistemes de comunicació mentre estaven conduint. Un any abans, el 2015, les sancions es van situar en 1.687.

Encara que l’ús del mòbil suposa el 89,5% del total de sancions per distraccions, aquestes en general també han augmentat a les carreteres lleidatanes. L’any passat es van imposar un total de 2.148 multes per falta d’atenció al volant, la qual cosa implica una mitjana de sis infraccions al dia, un 10% més que el 2015. Enviar un whatsapp en una retenció o contestar un correu electrònic quan s’està en un semàfor en roig són conductes habituals per a alguns al volant que poden sortir molt cares.

En aquest sentit, la cap de Trànsit a Lleida, Maria Trilla, assenyala que les distraccions són un dels fronts més importants de la batalla contra la sinistralitat, encara que no l’únic. La conscienciació és vital perquè els conductors interioritzin la perillositat d’aquestes conductes. Només desbloquejar el mòbil a 50 km/h suposa desviar la nostra atenció 5 segons i recórrer 60 metres. Interior va anunciar una intensificació dels controls contra l’ús del mòbil, principalment amb un helicòpter que captaria amb més claredat les infraccions que començaria a funcionar a l’estiu. També reclama prudència als vianants perquè evitin distraccions amb el mòbil.

Multes de 200 euros i pèrdua de tres punts del carnet

Utilitzar el mòbil o altres dispositius, fins i tot en un semàfor en roig o en una retenció, suposa una infracció greu del Reglament General de la Circulació, una multa de 200 euros i la retirada de tres punts del carnet. Si es van registrar 2.148 sancions fermes per distraccions a Lleida, Trànsit va haver de recaptar prop de 430.000 euros amb aquest tipus d’infraccions. Segons la normativa, es considera incompatible amb l’obligatòria atenció permanent a la conducció l’ús per part del conductor de dispositius com pantalles amb accés a internet, monitors de televisió i reproductors de vídeo o DVD o GPS. També especifica la prohibició d’utilitzar mòbils o qualsevol altre sistema de comunicació que requereixi intervenció manual del conductor. Així mateix, es prohibeix l’ús d’auriculars.

Les distraccions al volant, provocades principalment per mirar el mòbil o respondre a trucades, són la principal causa d’accident greu o mortal. Aquest tipus de distraccions van ser darrere del 28,6 per cent dels sinistres amb víctimes el 2016 a Catalunya.

Un percentatge que, malgrat haver caigut respecte a l’any 2015, continua sent preocupant. Les infraccions se situen com la segona causa d’accidents, la majoria a causa d’avançaments antireglamentaris i desobediència als senyals. El 2016 hi va haver més d’un miler de sinistres amb ferits o morts en via de Ponent, en els quals van morir 33 persones, la majoria en zones interurbanes. Per comarques, el Segrià va ser la que va registrar una sinistralitat més gran, amb un terç del total d’accidents.

A Catalunya, Trànsit va imposar el 2016 prop de 19.000 sancions per utilitzar el mòbil al volant, un 17% més. Aquesta xifra llança una mitjana de 51 infractors al dia i representen el 86,2% de les distraccions sancionades de manera ferma.

tracking