SEGRE

TRIBUNALS

Absolt l'exalcalde de Vielha Joan Riu de delicte urbanístic en tres llicències d'obres

El jutjat diu que va concedir permisos il·legals, però no s’ha provat que en fos conscient || Rebutja la tesi de la Fiscalia, que demanava 3 anys de presó, i exculpa l’exprimer edil de tots els càrrecs

Un moment del judici celebrat contra l’exalcalde Joan Riu el mes de novembre passat a Lleida.

Un moment del judici celebrat contra l’exalcalde Joan Riu el mes de novembre passat a Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La titular del jutjat penal número 1 de Lleida ha absolt l’exalcalde de Vielha Joan Riu del delicte urbanístic de què l’acusava la Fiscalia per la concessió de tres llicències il·legals. La sentència considera provat que aquestes tres llicències van ser concedides efectivament de forma il·legal, però no s’ha provat que l’exalcalde en fos conscient, d’això, motiu pel qual l’absol de tots els càrrecs. Joan Riu va ser jutjat fa quatre mesos arran d’una querella que va interposar contra ell el també exalcalde de Vielha Josep Calbetó.

La Fiscalia va entendre que els fets relatats en la querella eren constitutius d’un delicte urbanístic pel qual sol·licitava per a Riu una pena de tres anys de presó, però la jutge ha sentenciat que, encara que és cert que les llicències concedides per l’exalcalde per reformar tres cabanes eren il·legals, no s’ha acreditat que Riu en fos conscient, per la qual cosa l’absol de tots els càrrecs.

La sentència diu que no s’ha acreditat que Riu sabés que les tres llicències que va concedir eren il·legals

La resolució judicial explica que “no ha quedat provat que l’ànim de l’acusat estigués presidit per una palmària intenció de dictar una resolució absolutament arbitrària, que no sigui sostenible mitjançant cap mètode acceptable d’interpretació de la llei”.

La sentència afirma que ha quedat clar que les obres dutes a terme per les tres persones beneficiàries de les llicències “excedien de la mera construcció de cabanes”, i afegeix que “consta que les tres obres eren il·legals, en tant que aquestes no s’ajustaven a la normativa urbanística aplicable en aquesta matèria a la Val d’Aran”.

La resolució judicial assenyala que, “pel que fa a la llicència concedida” a una de les beneficiàries, “es tractava a més d’una construcció il·legalitzable fins i tot a posteriori”. Tanmateix, una vegada constatada la il·legalitat de les tres llicències, la sentència diu que no s’ha provat que l’exalcalde en fos conscient: “Davant de les manifestacions de l’acusat, que va sostenir que en tot moment va firmar el Decret d’Alcaldia en el qual es concedien les llicències confiant en la legalitat d’aquestes (...), la valoració dels indicis no permet a aquesta jutjadora donar per acreditat que, efectivament, l’acusat concedís les llicències conscient de la seua il·legalitat i de forma arbitrària”.

“Els tribunals no es deixen enganyar amb debats de pur caire polític” Francesc Sapena, advocat de Joan Riu, va dir ahir a aquest diari, després de tenir coneixement de la sentència que ha absolt l’exalcalde de Vielha de tots els càrrecs, que “una vegada més els tribunals han demostrat que no són fàcils d’enganyar amb debats que tenen pur caire polític”. Val a recordar que, segons va quedar de manifest durant el judici celebrat en dos jornades el mes de novembre passat a Lleida, Riu, de la socialista Unitat d’Aran, va dir que el també exalcalde de Vielha Josep Calbetó, del PP, s’havia querellat contra ell com a revenja perquè el socialista havia obeït una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per la qual se sentia perjudicat Calbetó. La sentència obvia aquestes picabaralles polítiques i es limita a constatar que “si centrem l’atenció en la literalitat de les llicències urbanístiques i en les termes que s’hi utilitzen, construcció d’una cabana segons mesures i normativa establerta per aquest ajuntament, es pot interpretar que està subjacent en la decisió administrativa la voluntat d’autoritzar dins de la legalitat urbanística”.

tracking