SEGRE

MUNICIPIS INICIATIVES

Antics veïns del poble negat de Tragó demanen ser enterrats al seu cementiri

L’ajuntament d’Os de Balaguer construeix més tombes a petició de l’associació Amics de Tragó || El poble va quedar inundat sota les aigües de Santa Anna el 1962 però conserva el cementiri

Operaris treballant ahir en l’acabament dels nínxols de Tragó de Noguera.

Operaris treballant ahir en l’acabament dels nínxols de Tragó de Noguera.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Antics veïns de Tragó de Noguera, poble negat sota les aigües de la Noguera Ribagorçana a causa de la construcció de la presa de Santa Anna el 1962, han impulsat la construcció de nous nínxols al cementiri local per poder ser enterrats al seu poble natal. L’entitat Amics de Tragó va preguntar a l’ajuntament d’Os de Balaguer, del qual depèn el nucli, la possibilitat de ser enterrats al cementiri de Tragó, construït per traslladar les restes de l’antic cementiri abans de ser negat per les aigües de Canelles. Francesc Antillach, membre de l’associació, va apuntar ahir que des d’aleshores (1962) ningú ha estat enterrat a Tragó. Davant de la falta d’espai del cementiri i amb la col·laboració de l’ajuntament d’Os de Balaguer, s’ha decidit construir vuit nínxols, dels quals cinc ja han estat comprats i un, reservat, va dir Antillach.

Cada nínxol costa 1.000 euros i les famílies que ho desitgin poden fer la reserva a l’ajuntament d’Os de Balaguer. Estefania Rufach, alcaldessa d’Os de Balaguer, va explicar que principalment la demanda va arribar per veïns grans que havien viscut a Tragó i que “recorden molt el seu poble”. Així mateix, va assegurar que no es descarta construir més nínxols, si la demanda augmenta.

Per la seua part, Josep Prats i Rosa Farré, actualment veïns d’Alfarràs, també han adquirit ja dos d’aquests nínxols. El matrimoni és originari de Tragó de Noguera i van haver de “deixar el poble que sempre han enyorat”, va explicar ahir el seu gendre. “Quan van saber que hi havia la possibilitat de ser enterrats allà, no ho van dubtar ni un instant i van voler comprar el seu nínxol per descansar a Tragó”.

L’ajuntament d’Os de Balaguer és l’encarregat de dur a terme les obres, que finalitzaran aquesta mateixa setmana, va explicar l’alcaldessa.

El dia 23 d’abril, diada de Sant Jordi, els descendents de Tragó celebren la festa major per recordar l’abandó forçós del poble i per retrobar-se antics veïns al voltant de les ruïnes del monestir de Vallverd, que el 2016 va ser declarat ben cultural d’interès local (BCIL). Segons Antillach, durant aquesta celebració és probable que els nínxols que quedin pendents siguin adquirits, “perquè la gent té molta nostàlgia de Tragó”, va dir.

tracking