SEGRE

ENERGIA

Un sol molí donaria 15 anys de llum gratis al Garrigues Sud

Amb una inversió de 3,5 milions a amortitzar entre 8 i 11 anys || Segons un estudi per reduir el cost de bombar aigua

La presentació de l’estudi ahir a la Granadella.

La presentació de l’estudi ahir a la Granadella.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Amb un sol molí de vent al municipi de la Granadella n’hi hauria prou per subministrar electricitat a cost zero durant quinze anys al Garrigues Sud, una comunitat de regants que bomba l’aigua des de Flix i els rebuts de la llum de la qual ascendeixen a un milió d’euros a l’any, el 80% del preu del cabal. Així ho apunta l’estudi que va presentar ahir a la Granadella David Castarlenas, professor del cicle d’Energies Renovables de l’Escola del Treball de Lleida. La comunitat ha expressat ja el seu interès a aplicar-lo per reduir la factura elèctrica i augmentar la rendibilitat dels cultius.

L’estudi xifra en 3,5 milions d’euros la construcció i la connexió a la xarxa elèctrica del molí, una inversió que requeriria un termini d’amortització d’entre 8 i 11 anys a través de la venda d’energia a preu de mercat, sense la necessitat de primes a la generació d’energia renovable.

La resta de la vida útil de l’aerogenerador, que s’estima entre 15 i 20 anys més, permetria obtenir ingressos per la venda d’energia suficient per compensar el consum elèctric que suposen els bombatges de cabal des de l’Ebre.

“Durant el període de 25 anys en què s’estima la vida útil d’un molí, la comunitat de regants podria estalviar entre 15 i 19,5 milions d’euros en subministrament elèctric”, va valorar Castarlenas.

tracking