SEGRE

AIGÜES

Aragó insta a parar la portada de Rialb i reobre la polèmica sobre el transvasament del Segre

Acusa la Generalitat de ressuscitar un projecte que havia de ser temporal i aquesta recorda que està autoritzat

Un agricultor en la primera jornada de la campanya de regs en una finca de Vilanova de Bellpuig.

Un agricultor en la primera jornada de la campanya de regs en una finca de Vilanova de Bellpuig.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El govern d’Aragó va demanar aquest dilluns a l’executiu central i a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre que paralitzin el projecte de portada d’aigua de Rialb a través del Segarra-Garrigues a 32 pobles de la Segarra, l’Urgell, la Conca de Barberà i l’Anoia a l’oposar-se “frontalment i absoluta” a qualsevol transvasament de la conca de l’Ebre (en aquest cas, el seu afluent, el Segre) cap a les conques internes de Catalunya.

El projecte, el conveni del qual va presentar el conseller Josep Rull el 2 de març a Cervera, pivota sobre una ordre ministerial del 27 d’octubre del 2010 per la qual l’Estat va autoritzar una transferència d’un màxim de 0,62 hectòmetres cúbics d’aigua a l’any per completar el proveïment de Rialb als municipis l’àmbit dels quals se situa entre les dos conques, de l’Ebre i internes de Catalunya. El transvasament es va beneir sols per als municipis de Forès, les Piles, Santa Coloma de Queralt i Montmaneu Conca de Barberà, Tarragona, i Anoia, a Barcelona.

En aquell moment, el govern d’Aragó, que dirigien PSOE i PAR, va acceptar el minitransvasament amb condicions, entre d’altres, que fos temporal. L’ordre ministerial estableix que la transferència d’aigua a aquests municipis, que tenen un dèficit crònic d’aigua potable, caducarà quan rebin recursos hídrics de les conques internes.

El text, firmat per la ministra socialista Rosa Aguilar, acabava ajornant l’eficàcia de l’autorització a la posada en explotació del proveïment. Tanmateix, l’actual govern d’Aragó (PSOE i CHA) ha arremès en els últims dies contra aquest projecte, així com contra tots els plans de gestió de la Generalitat, al veure en el fons un transvasament d’aigua a Barcelona.

Aquests plans de gestió, no obstant, no es refereixen al projecte de Rialb, ja que s’emmarca en l’Ebre. Fonts de la Generalitat van reiterar que el transvasament va ser declarat en el seu dia d’interès general. L’oposició d’Aragó, el president de la qual, Javier Lambán, va demanar ahir comparèixer davant de les Corts per aquesta polèmica, se centra que l’actual projecte deixaria de ser temporal i per sequera i passaria a “estructural”. Se suma així a la postura de la Plataforma de Defensa de l’Ebre, que ha entrat en lliça de nou després de reiterar que el Segarra-Garrigues encobreix un transvasament a Barcelona.

El Canal d’Urgell obre la campanya de regadiu El Canal d’Urgell va iniciar ahir la campanya de regadiu marcada aquest any per un volum de reserves d’aigua als pantans per sobre de la mitjana dels últims deu anys i per la calor dels últims dies, que han animat la demanda d’aigua. Les altes temperatures afavoreixen l’inici del desglaç, que serà important ateses les reserves de neu al Pirineu, si bé es preveu a partir d’avui una caiguda de les temperatures que podria frenar la transformació de les reserves de neu en aigua. La calor, a més, ha avançat la maduració de molts cultius, especialment fruiters, i el sector tem per si hi ha gelades que puguin danyar el procés. A l’Urgell, el president dels regants, Ramon Carné, va explicar que entre Oliana i Rialb acumulen 380 hectòmetres cúbics d’aigua, cosa que assegura una temporada de regs amb garanties. La campanya comença després d’una inversió en obres d’uns dos milions, que ha inclòs la reforma del túnel de Montclar. L’Aragó i Catalunya i el canal de Pinyana ja han començat també a regar.

tracking