SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

La Cerdanya portarà dos camions de residus al dia a Andorra i pagarà 57 euros per tona

L’exportarà abans de l’estiu i només utilitzarà de forma puntal l’abocador de Montferrer i el de Bellver, al límit de la seua capacitat || Una planta de tractament reduirà el volum de rebutjos a la incineradora

Nau a l’abocador de Bellver de Cerdanya on s’instal·larà la planta de pretractament.

Nau a l’abocador de Bellver de Cerdanya on s’instal·larà la planta de pretractament.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les escombraries dels disset ajuntaments de la Cerdanya començaran a arribar al forn incinerador de la Comella, a Andorra, abans de l’estiu. El consell portarà una mitjana de dos camions al dia i pagarà 57 euros per cada tona de rebutjos. Així ho va explicar el president de l’ens comarcal, Ramon Moliner, que va apuntar que també podran utilitzar com a alternativa, i de forma puntual, l’abocador de l’Alt Urgell, a Benavarre (Montferrer i Castellbò) i el de Bellver de Cerdanya, que ja està al límit de la seua capacitat. L’exportació de rebutjos forma part de l’acord que la Generalitat i el Govern andorrà van firmar el mes de gener passat, i que inclou també les escombraries de l’Alt Urgell a partir del 2018 (vegeu el desglossament).

“Podem utilitzar aquests dos abocadors en cap de setmana i els mesos de més generació de residus, com l’agost”, va assenyalar Moliner, que va afegir que el preu per cada tona d’escombraries a la incineradora és la tarifa nacional que paga el Govern d’Andorra a la concessionària del Centre de Tractament de Residus d’Andorra. “És el millor preu que hàgim pogut negociar, però ens surt més car que abocar a la mateixa comarca”, va apuntar.

Hi haurà tractament previ de la brossa i campanyes de reciclatge per no superar les 10.000 tones a l’any

El consell ja treballa en una instal·lació de tractament previ per als residus que després s’exportaran a Andorra. Moliner va explicar que s’ubicarà en una nau propietat de l’ens comarcal, dins del recinte de l’abocador de Bellver i que ara es fa servir per emmagatzemar contenidors i maquinària. Instal·lar l’equip necessari per al tractament de la brossa suposarà una inversió de 60.000 euros que sufragarà el consell, si bé sol·licitarà una ajuda a l’Agència de Residus (ARC).

La Cerdanya genera actualment uns 10.000 tones de residus a l’any que fins ara entraven a l’abocador comarcal, inaugurat el 1999 i ja en les seues últimes setmanes abans de quedar col·lapsat. El conveni que van firmar Catalunya i Andorra a començaments d’any estableix la condició de respectar la quantitat màxima de 10.000 tones importades fins a la Comella. Sobre aquesta qüestió, el president del consell va assegurar que “amb el tractament previ en reduirem considerablement la quantitat, ja que haurem de separar tots els voluminosos i els materials ferris (que gestionaran en plantes de Catalunya)”.

Així mateix, va anunciar també la intenció de “realitzar campanyes per potenciar el reciclatge de les escombraries orgàniques”.

En aquest sentit, l’acord entre la Generalitat i Andorra, que preveu l’exportació de 10.000 tones d’escombraries a l’any, és el primer pas per clausurar els abocadors comarcals de l’Alt Urgell i la Cerdanya (com va avançar SEGRE el 6 de gener). En el cas d’aquest últim, el Govern addueix motius de seguretat a l’aeroport de la Seu d’Urgell: tem que les aus que van a l’abocador a buscar aliment suposin risc de col·lisió amb les aeronaus.

L’Alt Urgell preveu fer-ho també, encara que a partir del 2018 L’Alt Urgell, per la seua part, preveu també traslladar els seus residus a la incineradora d’Andorra, tot i que a partir de l’any que ve. El president de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, Ricard Mateu, entitat que gestiona l’abocador comarcal de Benavarre, va assegurar que “tenim la intenció d’actuar en coordinació amb l’Agència de Residus” però va puntualitzar que el trasllat dels rebutjos al Principat “no serà una realitat fins al 2018”, va dir.

tracking