SEGRE

SERVEIS PROVEÏMENT

Alcaldes de la portada de Rialb reivindiquen que l'aigua no anirà a l'àrea metropolitana

Conviden representants del Govern aragonès i la Plataforma de Defensa de l’Ebre a visitar els municipis amb dèficit hídric crònic || “De cap manera volem una confrontació territorial”, afirmen

Vista de l'embassament de Rialb

Alcaldes de la portada de Rialb reivindiquen que l'aigua no anirà a l'àrea metropolitanaJordi Guardiola

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una desena d’alcaldes de la Segarra, la Conca de Barberà i l’Anoia, de municipis beneficiaris de la portada d’aigua des de Rialb a través del canal Segarra-Garrigues, van fer pinya ahir per defensar el projecte i van reivindicar que no amaga cap transvasament major a Barcelona.

El president del consell comarcal de la Conca de Barberà, Francesc Benet, va encapçalar una trobada dels edils i gràficament va mostrar una canonada d’11 centímetres de diàmetre, que és la que conduirà l’aigua als municipis beneficiaris, per demostrar que no hi pot haver un transvasament més gran que el que està aprovat, de 0,62 hectòmetres cúbics d’aigua a l’any, com a màxim. Aquest minitransvasament va ser autoritzat el 2010 pel llavors ministeri de Medi Ambient, però ara, després que la Generalitat i els municipis arribessin a un acord per impulsar el projecte definitivament, tant la Plataforma de Defensa de l’Ebre com el Govern d’Aragó s’han mostrat contraris a la portada de Rialb. L’alcalde de Cervera i el de Guissona, Ramon Royes i Xavier Casoliva, van mostrar el seu suport al projecte i van convidar, al costat de la resta dels edils reunits ahir, representants de la plataforma i del Govern aragonès a visitar el territori per comprovar sobre el terreny el dèficit crònic d’aigua que pateix. “No tenim cap alternativa tècnica per portar de forma urgent aigua d’ús de boca a aquesta zona, aquí no estem plantejant ni grans infraestructures, ni grans volums d’aigua”, va dir Benet.

Els edils van mostrar una canonada com la que transportarà l’aigua per ensenyar la poca capacitat

Per la seua part, l’alcalde de Cervera, Ramon Royes, va dir que és “surrealista” que es tracti d’impedir que es proporcioni aigua a quatre poblacions que sumen més d’una dècada sense subministrament domiciliari. El president de la Conca de Barberà no va descartar que hi hagi mobilitzacions si s’acaba encallant el projecte. S’ha de recordar que l’Executiu aragonès va anunciar la setmana passada la intenció d’oposar-se al projecte perquè suposa un transvasament del Segre, afluent de l’Ebre, a les conques internes de Catalunya, i davant del temor que impliqui el primer pas d’una transferència d’aigües més gran. La Plataforma, per la seua part, assegura que l’aigua del Segarra-Garrigues anirà a Barcelona i que la portada de Rialb obre la porta a aquest objectiu. L’alcalde de Santa Coloma de Queralt, Magí Trullols, va assenyalar que “de cap manera volem una confrontació”, i va afegir que “no hi ha cap element que justifiqui” un enfrontament entre territoris. Val a recordar que el ministeri d’Agricultura, actual responsable de l’ordre ministerial que va aprovar el projecte, va assegurar la setmana passada que qualsevol modificació del transvasament autoritzat fa set anys requeriria una nova tramitació.

Quatre municipis i menys de 5.000 habitants El projecte de Rialb pretén beneficiar 32 municipis de quatre comarques, uns 40.000 veïns en total, dels quals menys de 5.000 resideixen als municipis inclosos en el transvasament. El conseller Josep Rull va assegurar divendres a Balaguer que es tracta, en l’actualitat, de 3.400 habitants.

tracking