SEGRE

seguretat

El Síndic demana elements de protecció per als agents rurals després del doble crim d'Aspa

També reclama endurir els criteris per poder tenir armes, amb reconeixements realitzats per professionals de la Seguretat Social

L’homicida, Ismael Rodríguez Clemente, dilluns durant la reconstrucció del doble crim a Aspa.

L’homicida, Ismael Rodríguez Clemente, dilluns durant la reconstrucció del doble crim a Aspa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat que es doti al Cos d'Agents Rurals d'elements de protecció necessaris per a l'exercici de les seves funcions i la formació necessària per utilitzar-los, en la resolució de l'actuació d'ofici que va obrir el gener per la mort de dos agents en mans d'un caçador a Aspa (Segrià).

Malgrat que aquests agents tenen una funció sovint coercitiva, que ocasiona "situacions de risc concretes" que s'han incrementat en els últims anys, aquest cos no disposa d'una prevenció de riscos laborals adequada, ha criticat Ribó en un comunicat aquest dimarts.

Segons diu el document, el reglament dels agents rurals, que "hauria de desplegar totes les qüestions relatives a les mesures de seguretat i definir les situacions en què s'hauria de determinar la necessitat de portar armes o no, i també el tipus d'armament, encara no s'ha aprovat, malgrat el temps transcorregut i haver estat una reivindicació històrica del Cos. En aquest sentit, el Síndic en recomana l'aprovació amb diligència".

El Síndic recorda que des de l'any 1990 fins a mitjans de febrer de 2017 s'han recollit i documentat un total de 235 incidents que corresponen a agressions, desobediències i situacions de violència en general. Els agents afirmen, però, que n'hi ha hagut moltes més.

Pel que fa a la descoordinació detectada entre les forces de seguretat implicades, el Síndic constata que entre el Cos d'Agents Rurals i els Mossos d'Esquadra no hi ha un protocol davant les inspeccions i el control sobre els permisos d'armes, tot i que sí que hi ha un protocol de coordinació i col·laboració en l'execució de les funcions respectives.

Amb relació a aquesta falta de coordinació, el Síndic proposa que en el marc de la pròxima Junta de Seguretat s'elabori un protocol concret i específic en matèria d'inspeccions i controls sobre permisos d'armes que prevegi l'intercanvi d'informació entre el Ministeri de l'Interior, el Departament d'Interior i el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.

A més, pel que fa a l'expedició de llicències d'armes, recomana que en el marc d'aquesta mateixa junta de seguretat es proposi un seguiment d'ofici de les condicions psicosanitàries dels titulars dels permisos i les llicències d'armes que s’atorguen per a cinc anys. De la mateixa manera, considera que caldria endurir els criteris per obtenir i renovar les llicències. Així, proposa que els informes d'aptituds psíquiques i físiques per l'obtenció de llicències d'armes "només es puguin expedir en centres autoritzats específicament amb aquesta finalitat i, a més, calgui aportar un informe complementari de reconeixement psicològic efectuat per un psicòleg i/o psiquiatre de la Seguretat Social".

tracking