SEGRE

Desmantellada a Lleida i altres províncies una gran xarxa europea de contraban de tabac

Ha estat confiscat material valorat en 6 milions

Desmantellada a Lleida i altres províncies una gran xarxa europea de contraban de tabac

Desmantellada a Lleida i altres províncies una gran xarxa europea de contraban de tabacGuàrdia Civil

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unidad Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil i les policies de Bulgària i Romania han desmantellat una de les xarxes de contraban de tabac més importants a Europa, nociu en molts casos per a la salut, i s’ha apoderat de 1.560.000 paquets valorats en 6 milions d’euros.

Es tracta de l’operació "Mangalica", que s’ha saldat amb 42 detinguts (30 a Espanya, 11 a Romania i 1 a Bulgària) i 58 registres (18 a Espanya, 38 a Romania i 2 a Bulgària), segons han explicat aquest dijous en roda de premsa els responsables de la investigació.

Una operació que va començar el maig de l’any passat en constatar l’existència d’una organització criminal internacional que distribuïa des de fàbriques legals de tabac, ubicades a Ucraïna, Bulgària i Grècia, i a través de Romania, grans quantitats de marques blanques d’aquest producte -fins 32 diferents s’han detectat- a Espanya, especialment a Andalusia.

Sense pagar els corresponents impostos que el tabac suporta al nostre país, amb una fiscalitat més alta que als territoris on es fabricava, la xarxa ara desmantellada comptava amb una estructura a Andalusia per a la distribució dels paquets en domicilis particulars, basars, locutoris i altres botigues, moltes d’elles regentades per àrabs i xinesos. És en aquests llocs on el consumidor adquiria els paquets per entre 2,5 i 3 euros cada una. Els investigadors calculen que el guany del mitjancer per cada paquet era de mig euro i la del distribuïdor d’entre 1 i 1,5 euros.

Per donar idea d’aquests beneficis, el comandant del Grup de Delinqüència Econòmica de l’UCO ha explicat que una determinada quantitat de contenidors es podia adquirir en origen per entre 130.000 i 200.000 euros i ja al mercat el valor s’elevava als 1,5 milions.

Els investigadors han posat de manifest no només la competència deslleial amb els productors i distribuïdors legals, sinó també el perjudici per a la salut del consum d’un tabac falsificat moltes vegades. Tant és així, que els membres de l’organització no el consumien.

L’operació ha estat duta a terme per l’UCO, la Guàrdia Civil d’Almeria i les policies romanesa i búlgara, amb el suport de l’Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF), i s’ha desenvolupat de forma simultània en aquests dos països, a totes les províncies andaluses tret de Jaén i Huelva, Lleida i Tenerife.

Segons les indagacions, la xarxa estava liderada per romanesos i búlgars, que comptaven amb una infraestructura de transport tan potent que, fins i tot, altres organitzacions criminals feien ús d’ella per a la seua activitat delictiva.

Des de Romania i per carretera arribava el tabac camuflat amb altres mercaderies a Espanya, on un segon esglaó de la xarxa, establert a gairebé tot Andalusia, comptava amb una estructura que feia provisió del tabac per a la seua posterior distribució a un tercer nivell.

Aquest tercer esglaó estava format per persones que venien als consumidors des dels seus domicilis i pels propietaris de basars, locutoris i altres establiments que disposaven de cotxes aparcats en les proximitats de la botiga i quan arribava el client sortien a obrir els vehicles i li venien el tabac. Dels 30 detinguts a Espanya, 10 són espanyols, 14 romanesos, tres marroquins, dos portuguesos i un xinès.

Durant els seguiments, els agents es van adonar que cap membre de la xarxa no fumava aquest tabac i comentaven sobre el seu "rar" fum i sabor. Precisament, el responsable de l’OLAF ha dit que les marques blanques estan suposant un greu problema a Europa, on 8 de cada 10 paquets confiscats són d’aquestes característiques, "en un mercat difícil de controlar i molt perjudicial". Al voltant de 300 agents de la Guàrdia Civil han participat en l’explotació de l’operació de forma simultània als tres països.

Desmantellada a Lleida i altres províncies una gran xarxa europea de contraban de tabac

Desmantellada a Lleida i altres províncies una gran xarxa europea de contraban de tabacGuàrdia Civil

tracking