SEGRE

INSTAL·LACIONS

La Seu prova un sistema pioner d'aterratge d'avions amb GPS

Si funciona, l’aeroport podrà acollir operacions amb baixa visibilitat i incrementar clients || Pendents de les autoritzacions de l’agència estatal

Un avió ATR 72-500 procedent de Madrid va aterrar a la Seu amb una quinzena de passatgers

La Seu prova un sistema pioner d'aterratge d'avions amb GPSCyntia Sans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aeroport Andorra-la Seu d’Urgell podria convertir-se en el primer de l’Estat a acollir aterratges assistits únicament per sistema GPS, si les proves portades a terme ahir a les instal·lacions amb un avió ATR 72-500 constaten el bon funcionament del sistema. Actualment, l’aeroport del Pirineu només acull aproximacions visuals, no instrumentals (amb sistema GPS o l’ILS, per exemple, com el que té Alguaire), que permeten aterrar en cas de certa boira o mala visibilitat.

Precisament, aquesta condició és un dels factors que han impedit que, després de dos anys de reobrir com a aeroport, la Seu tingui vols regulars.

El canvi de sistema d’aproximació requereix una autorització de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria, que depèn del Govern central.

La Generalitat ja va tramitar la sol·licitud i va rebre com a resposta que es requerien informes tècnics de viabilitat, que ara s’estan desenvolupant. L’estudi és a càrrec de Luis Pérez, professor del departament de Sistemes Aeroespacials, Transport Aeri i Aeroports de la Universitat Politècnica de Madrid, que ahir va destacar a la Seu que en tot l’Estat “no hi ha cap aeroport que utilitzi aquest sistema”.

Pérez va explicar que el punt feble trobat fins ara és el pendent d’aterratge, de 4,5 graus (l’habitual és 3,5), encara que va estimar que el tipus d’aeronaus admeses a la Seu “poden assumir” aquesta condició. L’avió utilitzat ahir, de Swiftair, va sortir de Madrid-Barajas amb quinze persones a bord, entre tripulació, tècnics i estudiants universitaris, i va aterrar a la Seu poc després de les 11.30 h, on va dur a terme maniobres fins a mitja tarda.

Els tècnics van instal·lar una antena a l’exterior de la torre de control per a les maniobres del sistema GPS. La incorporació del sistema GPS permetrà volar amb poca visibilitat i augmentar l’interès dels clients (companyies i turoperadors).

tracking