SEGRE

POLÍTICA MEMÒRIA HISTÒRICA

Mollerussa i Balaguer insten a retirar plaques franquistes

Juntament amb altres capitals de comarca, que atenen l’ultimàtum de la Generalitat || La capital de la Noguera en té fins a 52

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ajuntaments de les capitals de comarca de la demarcació de Lleida han començat a demanar als seus veïns retirar les plaques franquistes dels habitatges de protecció oficial construïts pel règim de Franco. Aquesta decisió arriba després que la Generalitat aprovés fa una setmana una mesura dins de la llei d’acompanyament dels pressupostos del 2017, en la qual s’informa que els propietaris tenen un any per retirar les plaques dels habitatges construïts pel règim. La normativa preveu sancions de fins a 9.000 euros si s’incompleix la mesura.

El consistori de Balaguer té comptabilitzades 52 plaques, que es retiraran pròximament. L’alcalde, Jordi Ignasi Vidal, va anunciar que ells mateixos retiraran aquelles que es puguin treure sense danyar la façana i que estan preparant una carta per informar els propietaris de la normativa.

Els propietaris tenen un any per retirar les plaques i les sancions poden ser fins de 9.000 euros

A Mollerussa, l’ajuntament ja ha enviat cartes als propietaris perquè es retirin una dotzena de plaques i dos ja les han entregat al consistori. Tot i així, encara queden onze plaques, que es retiraran durant la setmana que ve.

A Solsona, l’alcalde, David Rodríguez, va afirmar que les dos plaques de les quals tenen constància seran retirades per la brigada municipal.

L’alcalde de Cervera, Ramon Royes, va manifestar que desconeix si queden símbols franquistes a la ciutat i va afirmar que buscaran si n’hi ha algun per normalitzar la situació tal com requereix la Generalitat.

El mateix succeeix a les Borges Blanques, la Seu d’Urgell, el Pont de Suert, Sort i Vielha, on els alcaldes no tenen constància de la presència de plaques, però asseguren que actuaran seguint la normativa si es detecten.

Per la seua part, l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha encarregat a un inspector de la via pública que faci un informe de tot allò que hagi de ser retirat.

En el mateix sentit, l’alcalde de Tremp, Joan Ubach, assegura que fa deu anys que no tenen cap placa franquista als seus carrers perquè ja les van retirar.

tracking