SEGRE

Rull insisteix que el projecte de Rialb no és cap transvasament

El conseller recorda que es preveu una aportació no superior a 0,62 hm3/any

Rull ha explicat aquest divendres a Tarragona el proyecte de portada d'aigua de Rialb.

Rull insisteix que el projecte de Rialb no és cap transvasamentGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha assegurat aquest divendres que el projecte d’abastament d’aigua des de l’embassament de Rialb a una trentena de municipis de les comarques de la Segarra, l’Urgell, l’Anoia i la Conca de Barberà “vol resoldre un problema molt greu” d’abastament que pateix aquesta àrea i ha defensat “l’exercici de responsabilitat del Govern de garantir un dret fonamental i bàsic que és l’accés a l’aigua amb bones condicions”.

En una visita a Tarragona, el conseller ha negat rotundament que el projecte amagui un transvasament encobert des de l’Ebre fins a Tarragona i Barcelona.

Aquest “acord històric” per a la portada d’aigua de Rialb, que beneficiarà 45.000 habitants de quatre comarques, preveu petites transferències entre conques inferiors a 1 hm3/any considerats per la normativa estatal vigent com a “transferències de petita quantia”, i autoritzats en cas de dèficit d’aigua mitjançant una resolució del Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient. Concretament, preveu la portada de 0,62 hm3/any, l’equivalent al consum d’un dia d’una ciutat de 600.000 habitants.

Rull ha subratllat que el projecte pretén portar aigua a un territori sec, “per treure els seus ciutadans d’un estat de precarietat inacceptable”, i ha recordat que “l’element comú és que tots els municipis pertanyen parcial o totalment a la conca de l’Ebre”. Per això, ha apuntat que “tindria sentit que la mateixa simpatia, empatia i solidaritat que el país ha expressat amb l’Ebre tingués un punt de retorn per donar suport a les 3.600 persones que s’han d’abastar amb camions cisterna”, perquè “en un mateix país i conca hidrogràfica no podem parlar de confrontació”. “Es tracta d’una canonada d’11 centímetres de diàmetre en el seu tram final”, ha recordat.

Una transferència autoritzada el 2010 El projecte per abastir d’aigua aquesta àrea és hereu d’un projecte anterior, elaborat per la Generalitat el 2008, que ja preveia deixar d’utilitzar l’aigua del Canal d’Urgell, de menor qualitat, per abastir, en aquest cas, 43 municipis de la Segarra, l’Urgell, la Conca de Barberà i l’Anoia. Així, l’objectiu era portar l’aigua de l’embassament de Rialb, mitjançant el canal Segarra-Garrigues, amb infraestructura nova per a la canalització. El nucli principal de població de 4 dels 43 municipis (Forés, les Piles, Montmaneu i Santa Coloma de Queralt) pertanyia a les conques internes de Catalunya, a diferència de la resta, que pertanyien a la conca de l’Ebre. És per això que calia una autorització del Ministeri per al traspàs d’aigua entre conques, que la Generalitat va obtenir el 27 d’octubre del 2010. Tanmateix, les dificultats pressupostàries van fer necessari replantejar el projecte inicial. En aquest context, a final de febrer, 30 municipis d’aquestes comarques van consensuar amb la Generalitat un acord per tirar endavant el nou projecte, que també inclou els 4 municipis que pertanyen a les conques internes de Catalunya, mentre que la resta se situen en la conca de l’Ebre. Rull ha assegurat que “la base del projecte inicialment acceptat el 2008 és la mateixa, i entenem que l’autorització de l’Estat ja està feta”.

tracking