SEGRE

BALANÇ

Decomissats més de 10 milions en divises a la Farga en cinc anys

El 2016 van intervenir 2,8 milions, el doble que el 2015 || Incauten 215.000 paquets de tabac de contraban i ja són més de 2 milions de paquets des del 2012

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Guàrdia Civil i l’Agència Tributària de Lleida han decomissat en els últims cinc anys a la duana de la Farga de Moles més de 10 milions d’euros que diferents ciutadans intentaven entrar des d’Andorra a Espanya sense declarar-los. Més d’una quarta part d’aquests, 2,8 milions, es van intervenir l’any passat (una quantitat només superada en aquest període per la del 2013, amb més de tres milions), duplicant la registrada el 2015. “L’increment estaria relacionat amb una millora en els controls i en el treball desenvolupat pels agents”, va apuntar aquest dimarts Meritxell Calvet, delegada provincial de l’Agència Estatal de l’Administració Tributària, durant el balanç presentat al costat de la subdelegada a Lleida, Inma Manso, i el tinent coronel de la Comandància de la Guàrdia Civil de Lleida, José Antonio Ángel. Aquests 2,8 milions, tots procedents d’Andorra, es van comptabilitzar en 183 infraccions (davant les 99 del 2015). La més rellevant va ser el mes de maig, quan un agent va descobrir més de 167.000 euros amagats a la jaqueta d’un passatger d’autobús de línia regular.

Mentre que el decomís de divises va augmentar, el de tabac de contraban segueix a la baixa, confirmant una tendència iniciada el 2012 (només desvirtuada el 2014 per una operació al port de Barcelona feta des de Lleida). I és que l’any passat es van decomissar a la Farga, l’aeroport d’Alguaire i altres punts de la província una mica més de 215.000 paquets (valorats en gairebé un milió), la qual cosa suposa un 9% menys que el 2015. “Possiblement és gràcies al fet que ja hi ha altres maneres més rendibles d’entrar tabac a Espanya que fer-ho a través d’Andorra. Representa el 10% del total”, va apuntar Ángel. Van ser detingudes trenta persones i es va denunciar administrativament unes altres cent setanta-set. A més, les actuacions de la Guàrdia Civil van permetre desarticular cinc grups organitzats. No obstant, en aquests cinc últims anys, la Guàrdia Civil ha confiscat a Lleida més de dos milions de paquets de tabac de contraban.

Les claus

  • El perfil de l’infractor en divises. La gran majoria dels infractors detectats l’any passat amb divises sense declarar (10.000 euros o més) eren espanyols, amb 143 dels 183 interceptats. També hi havia vuit francesos, sis argentins i dos andorrans.
  • El perfil del contrabandista. El perfil del contrabandista detingut o denunciat durant el 2016 a les comarques lleidatanes era el d’un home (87%) de 45 anys. Les dones van representar el 13% i eren una mica més joves, 42 anys. Gairebé la meitat eren espanyols. La majoria anava en vehicles de quatre rodes i només un 7%, en autobús.

José Antonio Ángel, Inma Manso i Meritxell Calvet, ahir, a la presentació del balanç.

José Antonio Ángel, Inma Manso i Meritxell Calvet, ahir, a la presentació del balanç.ÒSCAR MIRÓN

tracking