SEGRE

FAUNA

Vuit parelles de voltor negre crien aquest any a la reserva pirinenca de Boumort, al Pallars Jussà

Els tècnics han advertit que el procés de cria "és llarg i delicat"

Vuit parelles de voltor negre crien aquest any a la reserva pirinenca de Boumort, al Pallars Jussà

Vuit parelles de voltor negre crien aquest any a la reserva pirinenca de Boumort, al Pallars JussàEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Onze parelles de voltor negre, de les 14 que viuen a la Reserva Nacional de Caça de Boumort (Pallars Jussà), han posat ous aquest any en la temporada de cria, i encara que només vuit estan covant, les expectatives dels biòlegs són "molt bones" per al projecte de reintroducció del voltor negre al Pirineu.

Segons ha informat el Grup de Rehabilitació de la Fauna Autòctona i el seu Hàbitat (GREFA), una de les entitats que participa en el projecte de reintroducció d’aquesta espècie, dins dels reproductors d’aquesta temporada de cria el 2017 a Boumort hi ha 5 parelles expertes: "Bruna" i "Corneli", "Pessonada" i "Oriol", "Lorena" i "Quasimodo", "Ibex" i "Ares" i "Montenegro" i "Pline".

"En aquestes parelles confiem per assegurar el futur de la colònia, que ja compta amb més de 50 individus residents. També han tornat a posar 3 parelles que van criar sense èxit en anys anteriors: "Muga" i "Neo", "Gata" i "Foix" i "Olga" i "Grévol". Els desitgem més sort el 2017, en particular a "Muga" i "Neo" que porten ja quatre anys intentant criar", han explicat els tècnics de GREFA.

A més, en aquesta reserva pirinenca hi ha 3 parelles que són primerenques: "Dolça" i "Saler", "Pedrera" i "Piros" i "Pa" i "Gerard", que han donat la sorpresa en ser una parella acabada de formar, tot just a començaments de 2017, i ja compta amb la seua posta. Així mateix, es dóna la circumstància que la femella "Pa" és un voltor negre nascut a la pròpia colònia de Boumort el 2014, el que augmenta la il·lusió dels biòlegs que passi a convertir-se en un exemplar reproductor.

Els responsables de GREFA han ressaltat que de les 11 parelles, en 5 d’elles hi ha un membre exogen, és a dir, procedent d’altres colònies de voltor negre, ben ibèriques o franceses. "Montenegro" i "Pline" van nàixer a Grands-Causses (Massís Central francès) i van ser reclutats per a la colònia de Boumort fa dos anys.

Segons els tècnics, la presència d’exemplars de fora en el segment reproductor d’aquesta població prepirinenca "demostra el paper de pont de comunicació entre França i la Península Ibèrica que exerceix Boumort dins d’una àmplia perspectiva de conservació de l’espècie a nivell europeu" en què s’emmarca el projecte. Tres parelles de voltors -"Olga" i "Grévol", "Montenegro" i "Pline" i "Pedrera i Piros"- han perdut la posta, en part pel mal temps, que no ha ajudat, ja que va caure una nevada important, excepcional per a finals de març, i va provocar la caiguda de l’arbre on "Pedrera" i "Piros" tenien el niu.

Els biòlegs encara confien que alguna d’aquestes tres parelles pugui fer una posta de reposició i que les altres tres parelles formades encara estarien a temps de fer la seua posta en l’actual temporada de cria, tenint en compte que les primeres eclosions d’ous s’esperen per a aquest mes d’abril.

Els tècnics han advertit que el procés de cria del voltor negre "és llarg i delicat", de manera que no totes les parelles, ni tan sols les que tenen més experiència, aconsegueixen dur-lo a terme amb èxit. Així, la femella posa un sol ou, que coven els dos adults durant 55 dies, i el pollastre vola amb uns 120 dies de vida.

6 CRIES L’any passat, de les 10 parelles reproductores, van nàixer i van volar 6 pollastres, "un gran èxit que serà difícil superar o fins i tot repetir aquest any, encara que no es poden excloure les bones sorpreses que sempre poden ocórrer", han ressaltat els responsables de la reintroducció. El projecte de recuperació del voltor negre al Pirineu està promogut per la Generalitat, i GREFA i Trenca participen en l’assessorament i execució, juntament amb el personal de la Reserva Nacional de Caça de Boumort, mentre que l’Obra Social "la Caixa" i REE participen en el finançament del projecte.

tracking