SEGRE

INFRAESTRUCTURES MUSEUS

Madrid reclama al Govern davant del jutge 75 milions del Segarra-Garrigues

El 2012 ja va denunciar que quedaven pendents 70 milions per pagar de les obres del canal principal || La conselleria assegura que aquest any abonarà 19,8 milions

Obres a la presa del pantà de l’Albagés, responsabilitat de l’Estat, el mes de febrer passat.

Obres a la presa del pantà de l’Albagés, responsabilitat de l’Estat, el mes de febrer passat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’empresa estatal Acuaes (Aguas de las Cuencas de España) ha presentat un contenciós contra la conselleria d’Agricultura per reclamar un deute de 74.581.109,54 euros per les obres del canal principal del Segarra-Garrigues en els termes que totes dos van acordar el 2006. Les obres de la part estatal tenen un cost de 444 milions d’euros, dels quals l’Estat havia d’assumir la meitat i l’altre 50% era a càrrec dels regants. Tanmateix, l’oposició per part dels agricultors va portar l’Executiu català a firmar un conveni fa onze anys per avançar els 222 milions que havien de cobrir els regants. L’incompliment a les aportacions que havia de fer la Generalitat al Govern central per aquest concepte ja es va posar sobre la taula l’any 2012, quan la directora general d’Acuaes (abans Acuaebro), Aránzazu Vallejo, ho va denunciar públicament a Lleida i va parlar llavors de 69 milions. En aquell moment, ja va avançar la intenció de portar el deute davant dels tribunals i va iniciar aleshores consultes al consell d’administració de l’empresa estatal per posar en marxa el procés. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar dimecres passat l’edicte sobre la presentació d’aquesta reclamació. En concret, Acuaes reclama prop de 75 milions en concepte de deute per l’“execució, finançament i explotació de l’obra d’infraestructura hidràulica del canal de Segarra-Garrigues, en els termes previstos i d’acord amb els compromisos assumits en el conveni de col·laboració de data 11 d’octubre del 2006”.

El diputat del PP per Lleida, José Ignacio Llorens, va assegurar ahir que des del 2012 la Generalitat no ha abonat cap import dels reclamats fa cinc anys.

En canvi, la conselleria d’Agricultura va assegurar també ahir que l’últim any les dos administracions han negociat un pagament pluriennal que inclou l’avançament aquest any de 19,8 milions. Aquest acord no ha obstat, tanmateix, que s’interposés el contenciós contra l’Executiu català, que justifica els impagaments per la mala situació de les arques catalanes i assegura que enguany inicia el pagament dels terminis pactats.

tracking